donderdag 20 oktober 2011

Toverballen loslaten

Er is één ding nog moeilijker dan beginnen: afsluiten. Wanneer is een creatief project klaar? En wie bepaalt dat?

Ik merk het bij het schrijven van mijn e-book Toverballen voor het brein. Zoals ik in mijn vorige artikel al schreef ontstaan er steeds nieuwe ideeën voor mooie voorbeelden of nog duidelijker omschrijvingen. Ook blijf ik zinnen polijsten, zodat ze nog strakker en glanzender worden.

Herschrijven, schaven en schuren totdat het in mijn ogen helemaal perfect is. Ziet iemand straks het verschil? Vermoedelijk niet. Waarom doe ik het dan? Omdat het loslaten zo moeilijk is. Loslaten betekent dat je je werk de wereld instuurt. Daarna heb je er niet langer de controle over, want dan is het de beurt aan de lezer om er iets van te vinden.

Het punt is dat er altijd ruimte is voor verbetering, dus het moment van lancering schuif ik voor me uit. Maar op een zeker moment is ‘goed’ goed genoeg. Vandaag loopt mijn zelfgekozen deadline af: het punt waarop ik het werk los ga laten, ondanks dat knagende gevoel dat er toch nog onvolkomenheden zijn. Het zij zo. Zoals Leonardo da Vinci ooit zei: ‘Kunst is nooit klaar, alleen verlaten’.

Hoogste tijd om de toverballen de wereld in te laten rollen. Daar komen ze!


Toverballen voor het brein
Verhalen maken je nieuwsgierig en sporen aan om door te lezen. Het e-book Toverballen voor het brein doet uit de doeken hoe je deze verhaalkracht en andere technieken op het gebied van storytelling kunt toepassen in informatieve teksten, zoals journalistieke artikelen, websites, brochures en andere teksten. Laagje voor laagje ontsluiert het boek de geheimen van verhalen en vertelt wat je er in teksten mee kunt doen.
Lees hier meer informatie over Toverballen voor het brein.

Mis mijn volgende artikel niet
Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn.
Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

Geen opmerkingen: