maandag 26 maart 2012

Zeven onmogelijke vragen aan Annet Talsma

Annet Talsma helpt zelfstandig ondernemers om goede teksten te schrijven voor hun website, blog of e-magazine. "Als je gewoon een kop koffie gaat maken, heb je de grootste kans dat je een creatieve oplossing tegenkomt."


 Zeven onmogelijke vragen (22)
Vraag een creatieve persoon nooit waar zijn ideeën precies vandaan komen, want daar is 'onmogelijk antwoord op te geven'. Toch ga ik die uitdaging aan. In deze serie leg ik zeven vragen voor aan kunstenaars, ontwerpers, ideeënmakers en andere 'creatieven' over hun creativiteit en inspiratiebronnen. In deze aflevering is het woord aan Annet Talsma.

1. Wat betekent creativiteit voor jou?

Creativiteit is voor mij het essentiële ingrediënt van alles wat ik doe, verzin of bedenk. Soms lijkt het wel alsof je teruggrijpt op iets dat je al veel vaker hebt gedaan. Maar het wordt pas iets nieuws wanneer je je creativiteit erop loslaat en er net een andere draai, kleur of toon aan geeft. Wat overigens niet betekent dat ik dat heel bewust doe. Juist door er niet bij stil te staan, komt er ineens een leuke invalshoek bovendrijven.

2. Hoe doe je inspiratie op?

In de eerste plaats door veel te lezen. Niet alleen boeken en artikelen, maar ook reclames en inhoudsopgaven van tijdschriften. Daardoor kom je op interessante ideeën. Je ziet woorden die je zelf misschien nooit zou gebruiken en je merkt hoe een tekst, alinea of zin op je overkomt als lezer. Dat is heel leerzaam en vergroot je taalgevoel en woordenschat.
Mensen die mij kennen weten dat ik altijd met een notitieboekje rondloop. Dat gebruik ik voor afspraken en treintijden, maar ook voor schrijfideeën die oppoppen, verhalen die ik ‘per ongeluk’ hoor op straat of in een café, of voor losse ‘haakjes’ voor een artikel. Ik merk dat vooral dingen die helemaal niks met schrijven te maken hebben zich vaak ontpoppen tot interessante invalshoeken voor een tekst.

3. Hoe kom jij het gemakkelijkst op ideeën?

In mijn achterhoofd sluimert het altijd een beetje. Iedere week schrijf ik een artikel en dankzij dat ritme heb ik onbewust altijd antennes uitstaan voor ideeën. Maar het gebeurt heel vaak dat ik pas een paar uur voordat ik mijn e-magazine met schrijftips wil versturen er echt over na ga denken wat het onderwerp gaat worden. Dan bedenk ik wat ik de afgelopen week heb meegemaakt, wat me is opgevallen of wat er speelt in de media.
Vervolgens pak ik mijn map met knipsels erbij of ga bladeren in mijn boekje. Op de een of andere manier valt er altijd een link te maken tussen een voorval of gebeurtenis en een van mijn aantekeningen of knipsels.

4. Wat is je meest favoriete werk dat je ooit gemaakt hebt? 

Dat is mijn e-boekje: Spiekbriefje (voor slimme schrijvers). Het is het gratis welkomstgeschenk voor de abonnees van mijn e-magazine. Ik zie het soms uitgeprint bij iemand op z’n bureau liggen (of aan de muur hangen). Of het schiet op twitter voorbij als iemand een artikel moet schrijven (*pakt even het #Spiekbriefje van @annettalsma erbij*). Dat is erg leuk om te zien.

5. Wil je iets met je creatieve werk tot uitdrukking brengen?

Ik ben mijn e-magazine begonnen omdat ik merk dat veel mensen wel graag artikelen en blogs willen schrijven, maar er enorm tegenaan hikken. Ze twijfelen over de insteek, doelgroep, woordkeus en wat al niet meer.
Ik probeer ze elke keer een tip of idee te geven zodat ze makkelijker en betere teksten gaan schrijven en hopelijk ook van hun koudwatervrees afkomen.

6. Welke creatieve droom wil je nog eens tot uitvoering brengen?

Dat zijn er twee. De een sluit aan bij mijn plezier in schrijven: een boek (verrassend?). Niet zomaar een, maar een echt leuk schrijfboek, dat je ’s ochtends met een glimlach tevoorschijn haalt om met de ideeën uit het boek aan de slag te gaan.
De tweede droom ligt in het verlengde van mijn plezier in lesgeven: een megablogdag organiseren. Met honderd deelnemers die allemaal in een uur een blog schrijven. Daar kunnen we dan vast weer een leuk boek van maken. Ik zoek alleen nog een uitgever.

7. Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt over creativiteit?

“Ga niet op creativiteit zitten wachten.” Creativiteit is altijd om je heen. Als je gewoon je antennes uitzet ('aanzet' dus eigenlijk!) en ondertussen een kop koffie gaat maken, heb je de grootste kans dat je een creatieve oplossing tegenkomt. Gewoon tussen het filterzakje en je koffiepot.


Meer informatie:
Annet Talsma helpt zelfstandig ondernemers (en ieder ander die graag beter en met meer plezier wil schrijven) om goede teksten te schrijven voor hun website, blog of e-magazine. Dat kan in een groepstraining of een individueel traject, van een dagdeel tot een aantal maanden. Met als resultaat dat je makkelijker schrijft, je zichtbaarheid op internet vergroot en uiteindelijk meer klanten trekt.Website: Bureau Eigenwijs

LinkedIn: Annet Talsma
Twitter: @annettalsma
E-mail: schrijf@bureau-eigenwijs.nl
Telefoon: 06 45 77 61 63


Eerdere afleveringen in deze serie:
12. Lidion Zierikzee
13. Peter te Riele
14. Huub Koch
15. David van der Kooij
16. Gert Veenhoven
17. Marjolein Oosterheerd
18. Femke Vijn
19. Karlijn Broekhuizen
20. Karin Ramaker
21. Miranda Apeldoorn

Mis mijn volgende artikel niet

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn.
Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

Geen opmerkingen: