maandag 4 juli 2011

POP je creativiteit op (3): Pas je werkplek aan

Volgens jouw Persoonlijk OntwikkelingsPlan - beter bekend als POP - ga jij dit jaar werken aan je creatieve vaardigheden. Deze week de derde aflevering van de blogserie 'POP je creativiteit op in vijf weken': je werkplek.

Week 3: pas je werkplek aan

Er zijn allerlei manieren om je creatieve vaardigheden op te rekken, maar creativiteit heeft ook te maken met je werk- en leefomgeving. Met eenvoudige ingrepen kun je je werkplek inspirerender maken om je creativiteit te verhogen.

Neem daarom deze week welbewust je werkplek onder de loep en kijk hoe je deze anders kunt inrichten. Dat is niet overal even gemakkelijk, dus daar komt zeker ook creativiteit bij te pas!

1. Meer comfort
Een aangename verblijfsruimte is belangrijk om ideeën te kunnen produceren. Zo heeft de temperatuur directe invloed op je productiviteit. Dus als je je werkplek comfortabeler kunt maken, neem dan die kans. Zorg voor een constante temperatuur, verse lucht en aangename kleuren.
Ook planten, bloemen en fruit hebben een positieve invloed op creativiteit. Dus wil je creatieve gedachten stimuleren en je welbevinden vergroten, vul je vertrek dan met groen. Een wandvullende poster van een bos helpt ook! En zorg er zo mogelijk voor dat je ramen uitkijken op bomen en gras en niet op beton en stenen.
Hoe kun jij je werkplek deze week comfortabeler en groener maken?

2. Meer denkruimte
In een kleine ruimte voel je sneller opgesloten. Lage plafonds ontnemen je de lust om je situatie te willen veranderen. Geen omstandigheden om de hersenen lekker aan het werk te zetten.
Kies liever voor een open ruimte met hoge plafonds, die een meer ontspannen gevoel opleveren. Er ontstaat letterlijk meer denkruimte. Is er geen hoog plafond, dan kun je ook het plafond uitlichten met een lamp, zodat je het ruimtegevoel van een vertrek vergroot.
Hetzelfde ruimtegevoel kun je bevorderen met meer uitzicht. Zorg ervoor dat je vanuit je werkplek door het raam naar buiten kunt kijken of zicht hebt op de deur. Dat levert je een gevoel van ‘veilige’ vrijheid op, dat je creativiteit zal stimuleren.
Hoe bezorg jij jezelf deze week meer denkruimte?

3. Meer ontmoetingen
Veel mensen komen op ideeën door met andere mensen te praten. Dat kunnen gerichte gesprekken zijn over bepaalde thema's, maar ook toevalligheden die ter sprake komen. De inrichting van je werkplek kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren.
Als je met anderen samenwerkt, zet dan bijvoorbeeld picknicktafels neer in plaats van vergadertafels. Je zit daardoor fysiek dichter bij elkaar, wat tot andere gesprekken leidt, bijvoorbeeld over wat mensen werkelijk willen bereiken.
Een snoeppot of een geweldige fruitmand zoals op de foto hierboven is ook een goed idee. Als collega's regelmatig iets lekkers komen halen bij jouw bureau of in de ontmoetingsruimte, levert dat meteen nieuwe gesprekjes op.
Hoe zorg jij voor meer en interessantere gesprekken op je werkplek?

4. Meer ideeënprikkels

Voorwerpen stimuleren je associatievermogen. Een wisselende tentoonstelling van prikkelende voorwerpen is daarom leuk én zinvol om de creativiteit van jou en je directe collega's te vergroten. Zet bijvoorbeeld een kast met vakjes op een centrale plek, waarin iedereen iets dierbaars zet. En wissel deze collectie regelmatig.
Of maak een groot prikbord waar iedereen zijn knipsels en aantekeningen met kansen en ideeën kwijt kan. Het liefst in de buurt van de koffieautomaat, die vaak een favoriete hangplek blijft.
Hoe voorzie jij je werkplek van meer ideeënprikkels?

5. Meer kunst
Moderne kunst aan de wanden brengt mensen in een creatievere gemoedstoestand, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Waarschijnlijk is dat het gevolg van visuele conditionering: doordat je kunst associeert met creativiteit, kom je in een bepaalde stemming, die tot meer ideeën leidt.
Dus leef je uit met inspirerende schilderijen aan de wand van je werkplek. Laat ieder kwartaal een wisselend groepje een nieuw kunstwerk uitzoeken bij de Kunstuitleen. Doe met je team een gezamenlijke workshop en maak je eigen kunst. Of vraag regelmatig een (amateur-)kunstenaar om te exposeren op jouw kantoor. Dat levert niet alleen regelmatig een nieuw kunstwerk op, maar ook een gesprek over elkaars smaak en voorkeuren.
Hoe zorg jij voor meer kunst op je werkplek?

Nu je toch bezig bent, kun je nog een stap verder gaan. Bedenk suggesties voor de hoofdingang van het gebouw, de vergaderruimte en de kantine, die de creativiteit aanwakkeren. Kan er ergens een verzamelplek voor goede ideeën ingeruimd worden? Kun je op een creatievere manier met elkaar communiceren, zoals via placemats in de bedrijfskantine (zie foto hieronder)?
Zo heb je al snel een mooie lijst ideeën voor jouw eerstvolgende werkoverleg. Bingo!Wil je nog meer werkplekideeën? Lees dan hier verder:

Volgende week aflevering 4: Zoek een probleem.POP je creativiteit op
Deze blogles is het derde deel van de blogcursus voor mensen die in hun Persoonlijk OntwikkelingsPlan - beter bekend als POP - afgesproken hebben om te werken aan hun creatieve vaardigheden. Iedere week komt één onderdeel aan de orde met oefeningen en tips om je creatieve vaardigheden te vergroten. Uiteraard zijn deze oefeningen ook heel leuk en nuttig als je niet aan POP doet, maar het gewoon belangrijk vindt om je creatieve denkvermogens op te rekken.
Deel 1: Doe iets wat je nog nooit eerder gedaan hebt
Deel 2: Maak je hersenen soepeler
Deel 4: Zoek een probleem
Deel 5: Kies een aandachtspuntMis mijn volgende artikel over ideeën niet

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn. Meer weten? Kijk op www.verhaallijnen.nl

Leer lenig denken

Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen. Bestel het boek nu bij Managementboek

Geen opmerkingen: