vrijdag 8 juli 2011

Hoe wandelen je helpt bij het oplossen van je vraagWandelen is goed voor de creativiteit! Ja, ja dat zal wel. Weer zo’n adept van de beweegbrigade, hoor ik je denken. "Ik ben al creatief genoeg achter mijn bureau, in het atelier. En inspiratie doe ik op via krant, via contact met mensen, kunst of via internet, daar heb je alles."Zo is het, zeker. Ontzettend veel inspiratie is te halen uit interactieve ontmoetingen, via internet of in levende lijve. Helemaal mee eens, klopt!

Dat creatieve van wandelen zit hem niet zo in de interactie met mensen, het zit ‘m in de actie, waarbij je de interactie hebt gestopt. Je interacteert NIET. Je beweegt, loopt, zet je ene voet voor de andere, snel of langzaam, je denkt niet!

Wat? Hè, niet denken? Creatief worden door wandelen zonder te denken? Dat is precies waar het over gaat. Je denken is een obstakel voor creativiteit. Het almaar doorratelen van je interne babbelbox belemmert het vrije uitzicht op wat daarbuiten is.

Niet dat denken niet belangrijk of niet nodig is. Natuurlijk is dat wel van belang. Het gaat om het samenspel tussen wat je kan bedenken en wat je in gedachten vàlt. Je kent het wel, je staat onder de douche of je rijdt in de auto en opeens valt je iets in, de oplossing voor een probleem. Waar het vandaan komt weet je niet, maar het is er en het is bruikbaar. Het is heerlijk, want behulpzaam.

Met wandelen is dát wat je nu precies kunt bevorderen en bewerkstelligen. Als je ergens mee zit, een vraag of probleem: breng het in gedachten voor je een stukje lopen start. Zodra je loopt niet meer aan denken! Oei, dat is moeilijk, het komt steeds terug. Dat is wat we 'het witte olifantsyndroom' noemen…

Maar dat is niet erg. Het is behulpzaam, zal later blijken. Trucs om je vraag of probleem te vergeten zijn:
  • Ga iets harder gaan lopen en let op je ademhaling. Tel je ademhalingen een tijdje.
  • Luister alleen. Wat hoor ik hier allemaal?
  • Bekijk de kleuren onderweg.
Inmiddels loop je lekker en geniet je van de beweging. Het probleem ben je volledig kwijt. Dan, zo’n tien minuten voor je terug bent op je bestemming, breng je het bewust in herinnering. En let eens op wat er dan gebeurt. Talloze ideeën vallen je in, de één na de ander. Laat ze komen, niet kritisch worden of al opschrijven, dan verdwijnen ze!

Zorg wel dat je deze invallen thuis of op je werkplek meteen kunt noteren. Dat is vruchten plukken! Daarna neem je de tijd te selecteren, rubriceren, bekritiseren, ach daar hoef ik niets over te vertellen!

Gastblog
Dit is een gastblog van Karin Boelhouwer (wandelcoach). Je kunt haar bereiken via karin@boelhouwercoaching.nl of 0610 912 632. Wil je ook een gastblog schrijven voor Ideeënmaker over creativiteit of inspiratie opdoen? Mail me op Sigrid@verhaallijnen.nl.

Geen opmerkingen: