vrijdag 1 juli 2011

Buitenwereld, beweging of beeld: wat is jouw ideeënmotor?

Strandbeest van Theo Jansen - inspiratie door beweging

Buitenwereld, beweging of beelden: je kunt op diverse manieren getriggerd worden om ideeën te krijgen. Weet jij wat jouw voorkeurstijl is?

Onlangs raakte ik in gesprek met Peter,
die meubelstukken ontwerpt en uitvoert. Zijn ontwerpen bouwen voort op een persoonlijke wens van de opdrachtgever. Zo kreeg hij eens de opdracht om een ladenkast te maken, die te maken had met een geliefd stuk strand van de opdrachtgever. Om op ideeën te komen ging hij op deze plek langs de vloedlijn wandelen. Zo ontstond het plan om de laden uit te voeren in verschillende soorten hout, die de branding, het natte zand en het strand symboliseerden. De bovenste lade voerde hij uit in groen verweerd koper, die het helmgras vertegenwoordigt.

Voor Peter zijn wandelingen een ideale manier om op ideeën te komen. Hij struint graag door de stad. Al lopend komt er iets los, zegt hij. “Als mijn kinderen zich vervelen, zeg ik dat ze in beweging moeten komen. Dan gebeurt er iets. Soms struikel je letterlijk over iets en dan denk je: hé!”

Wandelen, fietsen, hardlopen of een andere vorm van beweging zijn voor veel mensen een gerichte manier om ideeën te krijgen. Andere mensen krijgen juist ideeën door te luisteren, te kijken of in de natuur te zijn. Of misschien ben jij altijd met ritmes bezig, die je niet alleen kunt horen, maar ook overal kunt zien.

Deze voorkeuren zijn in verband te brengen met de intelligenties, die de Amerikaanse onderzoeker Howard Gardner in kaart heeft gebracht. Volgens Gardner heeft ieder individu talenten, vaardigheden of capaciteiten waar hij speciaal op gericht of goed in ontwikkeld is. Deze intelligenties hebben te maken met taal, logica/rekenen, muziek, beweging, beelden, geluiden en natuur. Daarnaast zijn er nog mensen met een interpersoonlijke intelligentie: zij zijn erg gericht op het maken van contacten met anderen. Tot slot is er een groep mensen met een interpersoonlijke intelligentie: beschouwelijke types, die graag op zichzelf reflecteren.

Deze intelligenties sluiten precies aan bij de stijlen waarop mensen tot oplossingen komen. En dus ook bij de manier waarop zij ideeën krijgen. Het is handig als je weet welke voorkeur jij zelf hebt, want dan weet je ook wat je moet ondernemen om tot ideeën te komen. Meestal heb je overigens niet één, maar meerdere voorkeuren, die je hiertoe brengen.

1. Taal: verbaal-linguïstisch

Denk je in woorden? Houd je van taalgrapjes en woordspelletjes? Kun je gemakkelijk ideeën onder woorden brengen? Leer je gemakkelijk een andere taal?

2. Beeld: visueel-ruimtelijk

Neem je de werkelijkheid waar via ruimte en kleuren? Maak je graag een schets of ontwerp? Onthoud je vooral beelden?

3. Beweging: lichamelijk-motorisch

Ben je handig? Heb je een sterk gevoel voor het gebruik van je eigen lichaam? Sport of knutsel je graag? Leer je gemakkelijk iets door te na te doen of te spelen?

4. Buitenwereld: interpersoonlijk

Hou je van contacten met anderen? Werk je graag samen? Voel je je prettig in groepen? Bied je snel je hulp aan om een ander te helpen?

5. Binnenwereld: intrapersoonlijk
Leef je in een eigen wereld? Hou je van dagdromen? Schrijf je in een dagboek? Voel je je een waarnemer?

6. Cijfers: logisch-mathematisch

Orden je graag informatie? Speel je graag met cijfers? Houd je van logische redeneringen? Houd je ervan om een spel te ontwerpen?

7. Geluid: muzikaal-ritmisch

Heb je een sterk ritmegevoel? Pik je snel een melodie op? Speel je graag een muziekinstrument? Gebruik je rijmpjes om iets te onthouden?

8. Omgeving: natuurgericht

Houd je je sterk bezig met de natuur? Doe je graag waarnemingen buiten? Ga je graag met dieren om? Ben je sterk gericht op de wisseling van de seizoenen?


Herken je jezelf in een bepaalde voorkeur?
Doe daar dan je voordeel mee en zoek de omstandigheden op waarin jouw ideeënmotor vanzelf gaat lopen. Ga lopen, zoals Peter. Of dompel je onder in boeken, bossen of beelden.

Ik kom zelf het meest op ideeën
door met andere mensen te praten: de interpersoonlijke intelligentie. Dat komt goed uit, want interviews houden is een belangrijk onderdeel van mijn werk. En het gesprek met Peter was de trigger om dit stuk te schrijven.

Meer lezen?


Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: