Week 2: maak je hersenen soepeler
Hoe leniger je brein, hoe beter je wordt in het bedenken van creatieve oplossingen op allerlei gebied. Zet daarom deze week je hersenen extra aan het werk om ze soepeler te maken. Dat kun je doen met associatieoefeningen, waarbij je verbindingen legt tussen allerlei willekeurige dingen. Handigheid in het leggen van verbindingen, betekent dat je ook sneller nieuwe ideeën kunt bedenken.
Iedereen legt van nature al verbanden. Zie je ergens een pen liggen? Dat brengt je misschien op het idee dat je iemand nog een ansichtkaart wilt sturen. Door het leggen van verbanden bewust te oefenen, kun je daar nóg vaardiger in worden. Die oefeningen kun je op allerlei momenten doen, bijvoorbeeld als je onderweg bent of als je ergens moet wachten. Hoe vaker je oefent, hoe flexibeler je brein wordt.
Hoe pak je dat aan? Probeer de volgende manieren eens uit:
1. Woordenboek
Pak een woordenboek en sla het open op een willekeurige plek. Met het woord waar je oog toevallig op valt, maak je een reeks van vrije associaties. Neem tien minuten de tijd om je associaties op te schrijven. Noteer snel wat in je hoofd opkomt.
Ben je toe aan een associatieoefening met een hogere moeilijkheidsgraad? Leg jezelf dan een extra beperking op: alle associatiewoorden moeten beginnen met dezelfde letter.
2. Woord van de dag
Neem een e-mail-abonnement op een 'woord van de dag', bijvoorbeeld van Van Dale. Zo krijg je iedere dag een woord aangereikt, waarmee je kunt associëren. Maak hiervan een woordreeks, net zoals bij oefening 1.
3. Wachtmoment
Kijk rond naar een opvallend voorwerp als je ergens staat te wachten: voor de kassa, in de file, voor een verkeerslicht. Gebruik het voorwerp als startpunt voor een associatiereeks. Voor je het weet ben je in gedachten heel ergens anders beland.
4. Werkwoorden koppelen aan apparaten
Maak een kolom met een reeks werkwoorden, bijvoorbeeld bouwen, spelen, graven, vastmaken, sluiten... Maak een volgende kolom met een reeks apparaten. Bedenk er zoveel mogelijk.
Leg daarna beide kolommen naast elkaar en maak combinaties. Bouw een kopieermachine. Graaf een antwoordapparaat. Sluit een telefoon.
Wat leidt tot nieuwe associaties?
5. Maak een verhaaltje
Gebruik de woordreeksen om er een kort verhaaltje over te schrijven. Schrijf en kijk waar de associaties je naar toe voeren.
Associaties leveren je al snel een voorraad vol ideeën op, waarin je eindeloos kunt graaien en die je zonder beperkingen kunt aanvullen. Hebben de associatieoefeningen je op nieuwe ideeën gebracht die bruikbaar zijn in je werk? Noteer ze en doe er je voordeel mee!
Volgende week aflevering 3 van deze serie: Pas je werkplek aan.
POP je creativiteit op
Deze blogles is het tweede deel van de blogcursus voor mensen die in hun Persoonlijk OntwikkelingsPlan - beter bekend als POP - afgesproken hebben om te werken aan hun creatieve vaardigheden. Iedere week komt één onderdeel aan de orde met oefeningen en tips om je creatieve vaardigheden te vergroten. Uiteraard zijn deze oefeningen ook heel leuk en nuttig als je niet aan POP doet, maar het gewoon belangrijk vindt om je creatieve denkvermogens op te rekken.
Deel 1: Doe iets wat je nog nooit eerder gedaan hebt.
Deel 3: Pas je werkplek aan.
Deel 4: Zoek een probleem.
Deel 5: Kies een aandachtspunt
Mis mijn volgende artikel over ideeën niet
Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn. Meer weten? Kijk op www.verhaallijnen.nl
Leer lenig denken
Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen. Bestel het boek nu bij Managementboek
Geen opmerkingen:
Een reactie posten