1. Inspiratiebronnen
Geen creaties zonder inspiratiebronnen. Hierbij een overzicht voor de inspiratiebronnen die voor mij dit jaar belangrijk waren:
Oogst van snoepwoorden
Ik verzamel in mijn notitieboekje van alles en nog wat, zoals mooie woorden. Een greep uit de verzameling van snoepwoorden van dit jaar: textielcamping (zo noemen naturisten een gewone camping), meubels met ervaring (tweedehands meubelen), Liebgewonnen (een Duits woord dat men begonnen is ergens van te houden) en dagcrème voor asfalt (een term van Rijkswaterstaat voor een middel dat asfalt in conditie houdt).
Straatjutten
Afgelopen jaar volgde ik diverse workshops en cursussen op het gebied van (creatief) schrijven, communicatie, schilderen en straatjutten, die mij nieuwe inzichten, inspiratie en energie opleverden. Tijdens de straatjutworkshop van Richard Stomp maakte ik deze foto van parkeerpaaltjes, die de terraseigenaar handig in gebruik heeft genomen als onderstelsel voor terrastafeltjes. Deze foto werd in het Financieele Dagblad gepubliceerd als voorbeeld van straatjutoogst én in ons eigen boek Lenig Denken.
Vrij zingen
Indrukwekkend was de zangworkshop van Jan Kortie, die liet zien hoe je zonder angst kunt zingen en jezelf daardoor kunt bevrijden. Durven loslaten, of dat nu bij schilderen, dansen, trommelen of zingen is, was voor mij een belangrijke rode draad bij al deze activiteiten.
102 Inspiratiebronnen
Ik stelde dit jaar deze lijst met 102 inspiratiebronnen samen. Diverse bloglezers en twitteraars zorgden voor goede aanvullingen. Uit deze lijst waren voor mijzelf bloggen, lezen, gesprekken en alle zintuigen open zetten wederom rijke inspiratiebronnen.
Kleuren luisteren
Het is moeilijk kiezen wat de meest inspirerende tentoonstelling van 2010 was, want ik zag veel mooie exposities. De meeste impact had toch de overzichtsexpositie over het werk van Kandinsky. Naar kleuren luisteren en je laten leiden door je zintuigen, dat vormde voor mij namelijk een hele nieuwe beleving.
Nieuwsgierig!
Boeken leveren mij doorgaans veel nieuwe ideeën op. Hoogtepunt dit jaar was het boek Nieuwsgierig? van de Amerikaanse schrijver Todd Kashdan. Lees mijn blogstuk waarom dit boek zo interessant was!
Inspiratiereis
Een inspiratiereis was een nieuwe stap om mezelf op te laden. Afgelopen najaar ging ik enkele dagen naar Parijs om musea te bezoeken, te lezen, nieuwe wijken te verkennen en ideeën op te doen. Een nieuwe ervaring om dit helemaal op eigen houtje te doen, maar het was een uitstekend idee. Ik genoot met volle teugen van deze trip en kwam met een heleboel ideeën terug naar huis. Ook verzamelde ik in Parijs deze vijf verhalen.
Samenwerking
Voor de totstandkoming van mijn producten is samenwerking met anderen essentieel. Zo werkte ik met diverse mensen van het Leidse communicatiecollectief Unit-2 samen voor enkele boeken en met Creasense voor het boek Lenig Denken. Ik vond het geweldig om te ervaren hoe het uiteindelijke product veel meer is dan de som der delen!
2. Creatieve opbrengsten
Creatieve producten in allerlei vormen zijn de baten in dit jaarverslag. Hierbij een overzicht:
Spoedassistentie Hoek van Holland
2010 was een topjaar voor mijn bedrijf Verhaallijnen. Met als hoogtepunt natuurlijk de verschijning van twee boeken. Het eerste boek Spoedassistentie Hoek van Holland, geschreven in opdracht van de politie Rotterdam-Rijnmond, verscheen op 19 augustus, één jaar na de geruchtmakende strandrellen in Hoek van Holland.
Het boek maakte vooral veel reacties los bij politieagenten en andere hulpverleners, omdat de verhalen over de strandrellen veel herkenning en bijbehorende emoties opriepen. Alle 6500 medewerkers kregen een boek van het korps. Daarnaast verkochten enkele boekwinkels (onder meer de winkels die aangesloten zijn bij Selexyz ) meer dan 2500 exemplaren.
Lenig Denken
Samen met Marenthe de Bruijne en Rineke Rust schreef ik het boek Lenig Denken met tips, oefeningen en technieken om je creatieve vermogens op te rekken. We schreven het boek met het idee dat er behoefte was aan praktische tips voor lenig denken. Al snel bleek dat het boek inderdaad in een grote behoefte voorziet: bij mensen in uiteenlopende beroepen, maar ook bij trainers en docenten in het hoger onderwijs. Een geweldige kroon op ons werk!
Levensverhalen
Dit jaar rondde ik twee levensverhalen af en schreef ik diverse journalistieke verhalen en artikelen. Ook was ik de schrijver van een hoofdstuk in het boek Hoe word ik een expat onder de redactie van Marcel Gansevoort, dat deze zomer uitgebracht werd door uitgeverij Lannoo.
Website voor Verhaallijnen
Huub Koch van Zichtbare Zaken ontwikkelde voor mij een vernieuwde website voor Verhaallijnen, die onlangs online ging. Aan de ontwikkeling hiervan ging een uitgebreid proces vooraf, waarbij ik mij verdiepte in mijn doelstellingen, missie en onderscheidende vermogen. Dat was ook een creatief proces, waarbij ik samen met Huub op zoek ging naar mijn eigen verhaal en de manier om dat voor het voetlicht te brengen.
Weblog Ideeënmaker
Dit jaar vierde ik de vijfde verjaardag van mijn weblog Ideeënmaker. Dit weblog trok wederom meer bezoekers dan daarvoor en leverde veel leuke reacties op. Als blogger was ik onder meer aanwezig op het congres Nieuwe Producten Bedenken '10 van Gijs van Wulfen. Carin Tiggeloven nomineerde Ideeënmaker voor de Dutch Small Business Blog Award. Een geweldig eerbetoon!
Het lenigste verhaal
Ons boek Lenig Denken leidde tot een zoektocht naar aansprekende voorbeelden van lenig denken. Ikzelf vond dit voorbeeld:
Maarten de Boer wil in zijn Amsterdamse galerie tekeningen van Leo Vroman exposeren. Maar deze tekeningen zijn nogal kwetsbaar. Het Letterkundig Museum eist daarom dat de tekeningen niet aan het daglicht blootgesteld worden. De museale verlichting die dit probleem perfect oplost, kost echter 30.000 euro.Dit verhaal werd op de website Omdenken gepubliceerd als voorbeeld van 'omdenken' en beloond met een eervolle vermelding.
Veel te duur, vindt De Boer. Toch betekent dit niet, dat hij de tentoonstelling afgelast. Integendeel. De beperking leidt tot een nieuwe mogelijkheid. Hij laat een hoofdband ontwikkelen met ledlampjes, zoals sporters en mijnwerkers die ook gebruiken. Bezoekers kunnen met hun eigen hoofdlampje rondwandelen in een verder volledig verduisterde galerie. En zo ontstaat, dankzij de stringente voorwaarden van het Letterkundig Museum, een zeer bijzondere tentoonstelling.
Gewoon bijzonder
Wat ontroert je? Waar kikker je van op? Waar word je blij van? Op basis van de verhalen van ouderen maakte het Leidse communicatiecollectief Unit-2 de inspiratiekalender Gewoon Bijzonder. Het is de bedoeling dat deze kalender de ouderen in 2011 nieuwe momenten van inspiratie oplevert.
Ik voerde hiervoor samen met de andere deelnemers van Unit-2 gesprekken met diverse bewoners van het verzorgingstehuis Mariëngaerde in Warmond over hun inspiratiebronnen. Het is dus een kalender voor en door bewoners geworden.
Dit vrijwilligersproject laat zien dat inspiratie en geluk in hele kleine dingen zit. Een mooie gedachte om vast te houden in 2011!
Mis mijn volgende artikel niet
Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn.
Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.
4 opmerkingen:
Ik vind het leuk om te volgen wat je hebt meegemaakt, wat je inspireert en wat je gekregen hebt.
Wat ik je graag wil zeggen is dat jijzelf ook een bron van inspiratie bent!
Dank, Geri!
Sigrid,
Wat een geweldig leuk idee, dit creatieve jaarverslag. Je kunt met recht trots en blij zijn!
Groeten,
Lisette
Dank je Lisette, voor je leuke reactie!
Een reactie posten