zondag 19 december 2010

Zo krijgt Auke de Vries een idee

De eerste ideeën die Auke de Vries op papier zette.

Beeldhouwer Auke de Vries gaf vanmiddag een toelichting op zijn serie kunstwerken Nesten, die op dit moment in het Haagse Gemeentemuseum te zien zijn. In eenzaamheid komt hij tot ideeën, die in feite uit zijn onderbewuste naar boven komen. "Je moet de tijd durven te verliezen."

Het prille idee voor Nesten ontstond in het Mercedes Benz Museum in Stuttgart, een ontwerp van de Nederlandse architect Ben van Berkel. In de grote open hal zag hij mogelijkheden voor een kunstwerk. Iets dat je kon bewonderen als je met de lift omhoog flitst. Een kunstwerk dat zó intrigeert, dat je de lift nogmaals neemt om het wat beter te zien. En daarna nog een keer!

De Vries kreeg nooit daadwerkelijk een opdracht om zo'n kunstwerk te maken, maar de gedachte aan die ruimte liet hem niet los. Al schetsend en tekenend kwam hij tot samenklonterende vlakjes, kegels en stangen in verschillende kleuren. "Het zijn nesten", zei hij op een dag.

Dat woord bleef hangen. De kunstenaar verdiepte zich in allerlei soorten nesten, de meest duidelijke vorm van architectuur in de natuur. Ondertussen kregen de ideeën verder vorm in het onderbewuste. Die vormen zongen zich los van het Mercedes Benz Museum en van bestaande nesten in de natuur. Het werd een werkelijkheid op zichzelf. "Het museum was alleen maar een haakje, waardoor dit idee naar boven kon komen", zei De Vries.

Hij ging verder met experimenteren. Uiteindelijk leidde dat proces tot drie monumentale kunstwerken, die midden in de ruimte hangen. Het lijkt net alsof een magneet de stukken metaal bij elkaar houdt, had een jongetje tegen De Vries gezegd. Dat vond hij een rake uitspraak.

Om de ideeën voor deze kunstwerken naar boven te laten komen sluit De Vries vrijwel helemaal zich af van de buitenwereld. Hij verstopt zich zelfs. Hij rommelt, loopt rond en gaat desnoods slapen in zijn atelier, als hij daar behoefte aan heeft. "Je moet de tijd durven te verliezen." Tegelijkertijd doet hij dat juist in het volle besef dat zijn tijd kostbaar is. Die tijd wijdt hij daarom volledig aan dit creatieve proces.

Wanneer een kunstwerk af is, dan is het af. Daar komt geen besluit aan te pas, op een zeker moment is het gewoon zo voor De Vries. Het is een kunstwerk op zichzelf geworden. Er zit geen betekenis of symboliek in. Het verwijst nergens naar, het is er gewoon. Wel levert het proces hem altijd bijvangst op, die hem verrijkt. Zonder de nesten zou hij zich bijvoorbeeld nooit in bijzondere vogelnesten verdiept hebben. "Dat is de rente die ik ontvang. Mijn bonus."

Auke de Vries
Auke de Vries (1937) groeide op in Friesland en woont en werkt nu al lange tijd in Den Haag. Hij is de internationaal meest bekende Nederlandse beeldhouwer op het gebied van kunstwerken in de openbare ruimte. Zijn beelden zijn te vinden in de Tweede Kamer, in de tuin bij Paleis Noordeinde en voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Een ander bekend werk is het Maasbeeld in Rotterdam. De beelden van Auke de Vries zijn meestal abstracte composities, die de zwaartekracht tarten met hun langgerekte grillige vormen. De Nesten zijn tot en met 12 februari 2011 te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Verder lezen:


Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: