vrijdag 4 februari 2011

Zo krijgt Noortje van der Kaaden een idee

Noortje van der Kaaden bedacht het plan voor het Wereldtaartenboek 'Zo zoetjes aan, wereldtaarten met verhalen'. Het boek laat lezers niet alleen op een feestelijke manier proeven van andere culturen, maar bracht ook al 20.000 euro op voor de opleidingen van de betrokken vrouwen.

Afgelopen jaren was ik diverse keren te gast in De Koffiepot. Dit is een multicultureel ontmoetingspunt in de Haagse wijk Laak Noord, waar vrouwen - meestal zonder enig uitzicht op werk - zich kunnen ontplooien en nieuwe kansen krijgen. Elke keer presenteren Safia (op de foto in het blauw) en andere vrouwen daar hun verrukkelijke bakproducten: taartjes, hartige hapjes en nog veel meer. Om je vingers bij af te likken!

De drijvende kracht achter De Koffiepot is Noortje van der Kaaden. Voor haar deelname aan Margriets Betere Wereld-project kreeg ze € 1500,- ter beschikking om te besteden aan een goed doel. De vrouwen van de Koffiepot kozen ervoor om méér geld te maken van dit bedrag. Maar hoe? Waar zijn de vrouwen van De Koffiepot goed in? Dat was de grote vraag.

Al gauw waren zij er uit, vertelt Noortje. "Koken, bakken en cateren: daar zijn deze vrouwen dol op en dat kunnen zij ontzettend goed. Er was al eens een taartbakcursus georganiseerd in De Koffiepot, waarbij vrouwen letterlijk en figuurlijk een kijkje in elkaars keuken konden nemen. Ze deden de ontdekking dat elk land een eigen taart kent. Elke vrouw bracht haar familierecept in en zo maakten zij kennis met elkaar en elkaars achtergrond. En zo was het idee om een taartenboek te maken al snel geboren."

In oktober 2008 verscheen het Wereldtaartenboek met de titel Zo zoetjes aan, waarin twintig vrouwen hun taartrecept geven. Daarmee laat het kookboek ons proeven van de rijke culturen van deze vrouwen. Ook Safia's verrukkelijke Marokkaanse cake met walnoten, dadels en chocolade staat in het boek.

Eerlijk gezegd vind ik niet alle recepten even aansprekend. Taarten op basis van puddingpoeder uit een pakje of een blok frituurvet: nou nee, liever niet. Wel heel mooi is dat de recepten voorzien zijn van persoonlijke achtergrondverhalen over de vrouw die de taart bakt, haar land, cultuur en haar komst naar Nederland. De vrouwen uit Laak Noord krijgen zo een eigen gezicht.

Helemaal mooi is dat met de opbrengst van het boek een werkgelegenheidsproject gefinancierd wordt, zodat deze vrouwen een kleine onderneming kunnen opzetten. Niet verwonderlijk liggen deze ondernemingen ook in het verlengde van koken, zoals een cateringbedrijfje of theehuis. Inmiddels hebben de vrouwen 20.000 euro verdiend met hun Wereldtaartenboek. Daar zijn deze vrouwen terecht geweldig trots op!



Boekgegevens
Je kunt het Wereldtaartenboek bestellen via de website van uitgeverij De Nieuwe Haagsche. Ook is het boek verkrijgbaar in de 'betere boekhandel'. Het boek kost €14,95. De opbrengst uit de verkoop van dit boek komt ten goede aan een werkgelegenheidsproject voor vrouwen. ISDN 978-94-6010-002-4

Lees verder:

Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: