maandag 9 augustus 2010

Dagelijkse dosis creatieve voedingsstoffen


Zonder een dagelijkse dosis aan voedingsstoffen voel je je al spoedig slap en lusteloos. Zo is het ook met creativiteit. Als je het niet voldoende voedt, zakt het weg en komt er weinig uit je handen.
Daarom heb je een aantal ‘gezonde’ gewoonten nodig, om je dagelijkse dosis aan creativiteit op peil te houden. Maak bijvoorbeeld je keuze uit de volgende voedzame stoffen:
1.Tijd
Maak dagelijks tijd vrij om iets creatiefs te doen, zodat je in een creatieve stemming blijft. Het hoeft niet iets groots en meeslepends te zijn; een paar foto's maken, iets schrijven, een nieuw recept bedenken of een tekeningetje maken zijn ook goed. Veel mensen vinden het heerlijk om iets te scheppen, maar maken er ondertussen weinig werk van. Te druk, is meestal het argument. Als je er dagelijks doelbewust een kwartier of langer voor vrij maakt, is de kans groter dat het er echt van komt.

2. Focus
Veel mensen vinden het leuk om aan vele gevarieerde projecten mee te doen en verschillende uitingsvormen uit te proberen. Dansen, beeldhouwen, etsen, bloggen, musiceren en wat al niet meer. Als je heel veel verschillende creatieve projecten tegelijkertijd aanpakt, wordt je creatieve vermogen zo dun,dat het je weinig energie op levert. Neem daarom één project tegelijkertijd onder handen. Je wordt er creatiever en productiever van.

3. Inspiratiemomenten

Ideeën komen meestal op als we onze geest kunnen laten dwalen, bijvoorbeeld tijdens wandelen, hardlopen, douchen of tuinieren. Daar moet je dus bewust ruimte voor inbouwen. Als wandelen je creativiteit voedt, kun je het je dan veroorloven niet te wandelen?

4. Vragen
Stel jezelf vragen over je eigen creativiteit, om je bewuster te worden van de betekenis ervan. Hoe heb ik vandaag mijn creativiteit gebruikt? Heb ik de afgelopen tijd nog iets nieuws geleerd? Wat ga ik morgen doen om mijn creativiteit te voeden?

5. Leesvoer
Blogs, boeken, tijdschriften, krantenartikelen en ander leesvoer leveren volop inspiratie op. Blijf dus vooral lezen!

Welke creatieve voedingsstoffen neem jij dagelijks tot je? Ik lees graag je reactie!


"Creativity is inventing, experimenting, growing, taking risks, breaking rules, making mistakes, and having fun."

- Mary Lou Cook

Verder lezen:

1 opmerking:

Mark nieuwenhuizen zei

Zorg ervoor dat je op die inspiratiemomenten altijd iets hebt om het gelijk te noteren. Dat kan natuurlijk een bloknote zijn maar voor iedereen met een iPhone of andere telefoon met internet is de gratis app Evernote een must.

Via de telefoon kan je een paar woordjes intikken, een fotootje maken of een tekst dicteren. Thuisgekomen zijn al deze notities direct beschikbaar op je pc of mac.