dinsdag 15 juni 2010

Acht creatieve gewoonten voor iedere dag


Denk jij dat creativiteit alleen weggelegd is voor een selectieve groep mensen, zoals kunstenaars, architecten of ontwerpers? Denk jij dat je in je drukke dagelijkse leven geen tijd hebt voor creativiteit?

Dan is het hoog tijd om jou op andere gedachten te brengen!
Creativiteit hangt namelijk veel meer samen met een aantal goede gewoonten dan met kunstzinnige talenten. Dit zijn bovendien gewoonten die iedereen in zijn dagelijkse leven kan toepassen.

Natuurlijk gaat het ontwikkelen van nieuwe gewoonten niet van de ene dag op de andere. Maar je kunt klein beginnen en er telkens wat meer erbij pakken. Als je je openstelt voor nieuwe dingen in je leven ben je namelijk al een heel eind.
  1. Begin klein. Leg de lat laag en probeer niet iets wereldschokkends of perfects te bedenken. Kleine ideeën zijn net zo goed als grote ideeën. Je hoeft niet de hele wereld te veranderen. Verander gewoon één dingetje.
  2. Zet elke dag een stap in een andere wereld. Het maakt niet uit wat je precies doet, als het maar iets is dat je normaal niet doet. Inspiratie kun je overal vinden: op vliegvelden, in warenhuizen of in de wachtkamer van de dokter.
  3. Zoek iedere dag even de stilte op en sta jezelf toe om te dagdromen. Sluit de buitenwereld buiten en zorg voor veel rust. Op deze manier kun je jezelf focussen op je eigen gedachten en dromen. Dwing creativiteit niet af, maar geef je over aan spelen en relaxen.
  4. Doe iedere dag iets creatiefs. Maak bijvoorbeeld iedere dag een foto. Dat kan met een camera maar ook met een mobiele telefoon. Dat houdt je in een creatieve stemming en zorgt ervoor dat je om je heen blijft kijken.
  5. Schrijf alle ideeën die je hebt op of leg ze op een andere manier vast. Een idee verdwijnt snel uit je geheugen als je het niet noteert. Wat nu een minder goed idee lijkt, kun je later misschien wel gebruiken. Houd daarom altijd een notitieboekje bij de hand.
  6. Beoordeel de ideeën niet terwijl je bezig bent om ideeën te bedenken. Verzin zoveel mogelijk ideeën, hoe meer hoe beter. Je weet nooit wanneer je op een geweldig idee stuit; soms duurt het een poosje voordat je echt verder komt. Ga zo lang mogelijk door en verbeter je idee stapsgewijs. Kijk daarna pas of het praktisch uitvoerbaar is.
  7. Pas dingen uit de ene situatie toe in een andere situatie, op manieren die nooit eerder gedaan zijn. Hier komen veel goede ideeën uit voort. Denk bijvoorbeeld aan de mistgenerator. Ooit bedacht om feestjes en optredens van popgroepen op te luisteren, nu steeds vaker gebruikt om winkels en pompstations snel in een mistwolk te zetten bij een inbraak.
  8. Doe iedere dag iets wat je leuk vindt. Ga naar buiten, beweeg, zoek nieuwe dingen op en praat met nieuwe mensen. Zoek het avontuur op in je leven en zorg ervoor dat je lol hebt. Spelen en plezier maken zijn de belangrijkste inspiratiebronnen voor creativiteit!
Het mooie is dat deze gewoonten niet alleen je creativiteit bevorderen, maar ook je meer bewuster maken van het 'hier en nu' en daarmee de kwaliteit van leven verbeteren. Geniet dus vooral van de dingen om je heen!

“One can be instructed in society, one is inspired only in solitude.” Johann Wolfgang von Goethe
Verder lezen:

2 opmerkingen:

Kleurrijk zei

Een nieuwe lay out? Het ziet er goed uit!

Jan zei

De lay-out van je blog ziet er smaakvol uit. En deze blog over kleine alledaagse dingen om je creativiteit te blijven voeden is fris en inspirerend. Dank je wel.
Jan H. te A.