dinsdag 10 augustus 2010

Heb jij ook teveel ideeën?

Heb jij teveel ideeën? En hoe los jij dat op?

Vaak wijd ik mijn blogs aan manieren om nieuwe ideeën te krijgen. Veel lezers van Ideeënmaker zijn mensen die op uiteenlopende manieren creatief werk doen. Het zou best kunnen dat jullie helemaal geen gebrek hebben aan ideeën, maar eerder teveel ideeën in jullie hoofd hebben!


Nu ben ik erg benieuwd hoe jij dat oplost. Bewaar je ideeën voor ideeënarme periodes (als die ooit aanbreken?) Wil je al je ideeën ook uitvoeren? En als je keuzes maakt bij je ideeën, wat voer je uit en wat niet?

Sommige mensen met veel ideeën stappen telkens vol enthousiasme in een nieuw project. Ben jij zo iemand die telkens een nieuw idee gaat uitvoeren en een hele reeks halve projecten met zich meesleept? Ervaar je dat dan als een probleem of juist niet?

Een hele reeks vragen dus. Ik nodig jullie allen uit om te reageren!

Verder lezen:

Meer inspiratie?

Sigrid van Iersel (Verhaallijnen, Den Haag) is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij is auteur van de boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein en ontwikkelaar van het online trainingsprogramma Excelleren met Ideeën.

Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

11 opmerkingen:

©Rachel Naomi zei

Ik heb ook wel eens teveel ideeën, dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Ik schrijf mijn ideeën wel allemaal uit en wel zodanig dat ik er later aan kan beginnen met schrijven:)

Marcel V zei

Hoi, ik heb altijd veel, veel ideeën. Vaak heb ik dus allerlei losse projecten die mij veel moeite kosten om ze netjes af te ronden, omdat er dan inmiddels zich weer een nieuw idee aandoet.

Daarom ben ik ook tegen een verhoging van de AOW-leeftijd, want ik wil zo snel mogelijk met pensioen kunnen, omdat ik hoop dat ik dan genoeg tijd zal hebben om al mijn ideeën te implementeren.

Heide Goris zei

Overlopen van ideeën, heel herkenbaar.

Zie ook blog van @metkcom

http://www.met-k.com/2010/08/08/teveel-ideeen/

Marjolein van Braam Morris zei

Teveel? Wel meer dan ik er ideaal gezien kan realiseren... maar ik vind het nooit teveel. Heb wel eens moeite om ze concreet te maken, want soms buitelen ze over elkaar heen en kan ik ze niet één voor één 'doordenken'.
Er suddert altijd wel wat in mijn achterhoofd, en dat komt weer naar voren als er een trigger langskomt. De kunst is om daar ruimte voor te maken en te houden, en er in mee te gaan!

marja zei

Ideeën kun je nooit teveel hebben. Wat ik doe als ik veel ideeën heb? ik houd ervan om ze met elkaar te combineren. Ik deel ze graag uit (net als jij via mijn blog bv)of laat ze groeien door met andere mensen te sparren. Echt mooie lijst ik in; als ze nog wat vaag zijn maar de moeite waard lijken gaan ze als steekwoord of afbeelding in een map.

Karin Reichrath zei

Altijd boordevol ideeen maar helaas ontbreekt me vaak de tijd om deze echt uit te werken en ermee aan de slag te gaan. Ben nu aan een complete opruimrun bezig om me heen om hoofd en letterlijk mijn omgeving uit te ruimen. Ik hoop zo tijd en rust te creeeren om dit jaar een mooi idee uit te werken. De wil is er en het geloof erin ook.

Joris zei

Het behoort bij creatief vakmanschap om een teveel aan ideeën snel terug te brengen tot een aantal kansrijke. De prullenbak van een echte creatief puilt uit.
Echter, je moet ook bereid zijn om die prullenbak weer helemaal uit te spitten, op zoek naar dat ene briljante idee dat je per ongeluk wegsmeet.

www.jorisvanooijen.nl

Claudia Francis zei

Ja ik heb altijd veel ideeën. Ik denk niet dat het er teveel zijn, want ideeën kun je niet teveel hebben. Ik heb alleen vaak geen idee :-) hoe ik de niet-verhaalideeën kan uitvoeren of wie me daar bij zou kunnen helpen. Deze verdwijnen geruisloos naar de achtergrond en waren daar zinloos rond. Ik schrijf trouwens niet alle ideeën op, met name ideeën voor verhalen niet meer. Daardoor wordt het even wat rustiger in mijn hoofd. 1 idee wordt vaak langzaam een verhaal in mijn hoofd en dominant over de ideeën. Dan is het tijd om het op te schrijven. Daarna begint het weer.

Kleurrijk zei

Het is je gelukt om veel reacties te krijgen. Goed idee! En de achtergrond van het weblog is weer maagdelijk wit. Vind ik mooi.

Ik heb zoveel ideeen, ze buitelen over elkaar. In mijn betaalde baan heb ik dit mondjesmaat kunnen gebruiken. Op dit moment heb ik echter alle vrijheid en wordt er juist om mijn ideeen gevraagd. Het implementeren van een idee is een ander verhaal, dat vergt tijd en geduld. Ik ben het helemaal met Joris eens, ik toom me in, sta op de rem, zoek naar de kansrijke ideeen. Als prullenbak gebruik ik dagboeken.

Als aquarellist buitelen de ideen ook over elkaar, maar dat is plezierig, behalve wanneer een schilderij niet lukt. Balen is dat dan. Het hebben van ideeen is puur plezier, het concreet maken is veel en veel moeilijker.

Sigrid van Iersel zei

Hartelijk dank voor alle reacties. Mooie manieren om met overvloedige ideeën om te gaan, zoals het dagboek en de mappen.
Ikzelf gebruik notitieboekjes en evernote voor ideeën waar ik voorlopig niets mee kan. Op dit moment heb ik veel projecten tegelijkertijd lopen, dus ik laat nieuwe ideeën voorlopig even rusten.

Joren van Dijk zei

Ik schrijf mijn geniale ideeën op en probeer verder te werken. Als het over een paar weken nog steeds een geniaal idee blijkt, blijft die op het lijstje staan. Zo niet komt die in de prullenbak met 'geniale ideeën die achteraf toch niet zo geniaal leken'.

Ondertussen, first things first; daar waar ik aan bezig was maak ik af. Anders gebeurt er niets. Als er iets af is, of ik heb afleiding nodig, pak ik iets nieuws op.