woensdag 15 oktober 2008

Elf gouden regels voor creativiteit

Wat zijn de basisregels voor creativiteit? De lijst bestaat uit elf gouden regels.
 1. Zoek problemen op. Zonder problemen geen creatieve oplossingen. Dit klinkt wellicht als een open deur, maar als je geen uitdaging ziet om je hersens aan het werk te zetten, raak je ook niet in een creatieve stemming. Leonardo da Vinci noemde het curiositá: een onverzadigbaar nieuwsgierige benadering van het leven en een niet aflatend streven naar permanent leren.
 2. Zoek veel contact met anderen. Nieuwe ideeën verspreiden zich via sociale netwerken.
 3. Divergeer en convergeer. Stel je open voor nieuwe invallen en gedachten en wissel dat af met gerichte focus op de oplossing.
 4. Breng uiteenlopende elementen samen. Leg onverwachte verbanden om nieuwe dingen te creëren en zorg voor een optimale samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft. Leonardo da Vinci ontwikkelde daarvoor een evenwicht tussen wetenschap en kunst, logica en verbeelding.
 5. Begeef je op nog niet eerder betreden paden. Betreed nieuwe terreinen om in aanraking te komen met andere gedachten, opvattingen, gewoonten en denkbeelden. Dat kan ook gewoon een ander vakgebied zijn dan het jouwe.
 6. Oefen. Train je associatievermogen, want associëren kun je leren.
 7. Zet je zintuigen aan het werk. Geuren, kleuren en geluiden zijn krachtige middelen om nieuwe hersenverbindingen te leggen.
 8. Vraag. Stel voortdurend vragen om je hersens aan het werk te houden. Hoe actiever je brein, hoe beter je wordt in het bedenken van creatieve oplossingen.
 9. Gebruik je onderbewuste. Zet je onderbewuste aan het werk om een antwoord te vinden. Stel jezelf gewoon een vraag en wacht af. Op een zeker moment krijg je vanzelf bruikbare invallen.
 10. Zorg ervoor dat je je ideeën beter onthoudt. Noteer de ideeën of probeer technieken uit om beter te leren onthouden.
 11. Maak fouten (en wees daarbij het liefst de eerste). Zonder fouten of mislukkingen geen nieuwe uitvindingen. Alexander Fleming (de ontdekking van de penicilline), farmaceut Pfizer (Viagra), Columbus (de ontdekking van Amerika) en Levi's (spijkerbroek) gingen je voor.

Geen opmerkingen: