donderdag 2 oktober 2008

Het nut van na-apen

Het zijn wel fascinerende dingen, die spiegelneuronen. Want je kunt ze dus ook bewust inzetten om groepsgevoel en saamhorigheid te creëren. De beste manier om onderlinge empathie te stimuleren, is om fysieke actie te ondernemen. Bij het leger weten ze dat heel goed. Het drillen van een peleton mariniers heeft echt niet alleen te maken met het trainen van uithoudingsvermogen.

Lichamelijk samenwerken is belangrijk om een team op alle fronten te laten samenwerken. Daarom staan bedrijfsuitjes vaak in het teken van sport of van een gezamelijke inspanning voor een goed doel.

Fysieke actie kan ook eenvoudiger. Bij Starbucks zie je als klant hoe het personeel je koffie inschenkt, er room overheen giet en van een topping voorziet. Achter de balie lijkt iedereen bij het uitvoeren van die handelingen gelukkig en dat slaat over. Iemand die lekker bezig is en enthousiasme uitstraalt, dat is bijna onweerstaanbaar.

Voor een verkoper een belangrijke wetenschap. Hij dient zijn verhaal breeduit en met veel gezichtsuitdrukkingen naar voren te brengen. De spiegelneuronen zorgen ervoor dat zijn handelingen en spierbewegingen écht bij ons binnenkomen. Nonverbale communicatie bepaalt immers voor het overgrote deel de inhoud van de boodschap.

Buitengewoon effectief dus, om anderen jou te laten imiteren.

Geen opmerkingen: