zaterdag 24 juli 2010

Schrijven onder hoogspanning

Mijn stroom blogs droogde de afgelopen maanden behoorlijk op, ik twitterde een stuk minder en ik maakte korte nachten. Ik werkte avonden en weekeinden door en liet regelmatig mijn yoga- en djembélessen schieten. Bijna had ik ook een tweedaagse creatieve cursus geannuleerd.  

Wat was er aan de hand? De afgelopen periode heb ik keihard gewerkt aan een boek met persoonlijke verhalen, waarvoor ik slechts drie maanden tijd had om te interviewen en te schrijven. Het vergde dan ook een enorme krachtinspanning om dat voor elkaar te krijgen. Afgelopen vrijdag kon al het materiaal definitief naar de drukker. Het werk zit er nu dus op.

Nu blik ik met een onwezenlijk gevoel terug op de afgelopen maanden, die als een sneltrein aan mij voorbij zijn gegaan. Vooral vraag ik me af hoe ik onder deze enorme hoogspanning heb kunnen werken. Schrijfwerk is een creatieve inspanning bij uitstek, waarvoor je rust in je hoofd nodig hebt. Slaap is essentieel om fit te blijven en goed te kunnen denken. Activiteiten als yoga en djembé zijn belangrijk om energiek en creatief te blijven. Twitteren, bloggen en andere hobby's zijn voor mij wezenlijke inspiratiebronnen. Maar alle dingen die doorgaans mijn creativiteit voeden, heb ik weggestreept. Mijn hoofd stond er nauwelijks naar. En rust had ik al helemaal niet.

Toch hield ik het vol omdat ik een sterk doel voor ogen had, namelijk de publicatie van het boek dat naar verwachting een grote impact zal hebben op de lezers. Ik kon het ook doen omdat ik met geweldige mensen kon samenwerken. Het is een voorrecht om een team te mogen samenstellen met wie je een gezamenlijk creatief product maakt. Ook beleefde ik bijzondere ontmoetingen met de mensen die ik voor dit boek geïnterviewd heb. Ze stelden zich kwetsbaar op en vertrouwden mij hun persoonlijke verhaal toe. Hun schokkende belevenissen gingen me niet in de koude kleren zitten, maar ik voelde me tegelijkertijd erg bevoorrecht dat ik hun verhalen mocht opschrijven.

De afgelopen maanden heb ik dus veel opzij gezet, maar het heeft me ook veel opgeleverd. De samenwerking en de indringende gesprekken gaven brandstof om door te gaan waar mijn gebruikelijke inspiratiebronnen tijdelijk opdroogden.

Vanmiddag las ik een stukje over flow, dat uitgebreid bestudeerd is door de Hongaars/Amerikaanse auteur Mihaly Csikszentmihalyi. Als je flow ervaart, zijn je doelstellingen helder: je moet zo snel mogelijk de finish bereiken, een belangrijke order binnenslepen of met je team een nieuw innovatief product in de markt zetten. In tijden van flow ben je uitermate productief. Je uitdaging is net iets boven je huidige kunnen maar wel haalbaar. Uitdaging en vaardigheid zijn met elkaar in evenwicht, waardoor je je volledig kunt concentreren en opgaan in het moment. Dat leidt tot een focus en voldoening, waar meer alledaagse ervaringen niet aan kunnen tippen.

Herkenbaar!

Het boek 'Spoedassistentie Hoek van Holland' bevat de verhalen over de strandrellen in Hoek van Holland en is geschreven in opdracht van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond. Het boek verschijnt eind augustus 2010.


Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: