zaterdag 16 mei 2009

Krachtig Creatief (1): Ga weer spelen

Spelende mensen op het centrale plein in Marrakech
De beste creativiteit is het resultaat van goede gewoontes, beweert de auteur Joan Duncan Oliver in het boek 'Geluk, leven in balans'. Gewoontes zijn aan te leren. Daarom presenteer ik op dit weblog een aantal krachtige creatieve technieken, die samen een verzameling goede gewoonten vormen. Hierbij aflevering 1: Ga weer spelen.

Creativiteit is toegepaste fantasie. Het is de brug tussen wat je in je geestesoog ziet en wat de wereld ziet. Het gaat om iets fris of origineels doen, dat er eerder nog niet was. Gelukkig leven we in een tijd waarin de middelen om de wereld om ons heen opnieuw vorm te geven aan bijna iedereen ter beschikking staan, of dat nu is op politiek, technologisch of kunstzinnig terrein.

Kinderen doen dat van nature. 'Elk kind wordt geboren als kunstenaar', zei Picasso. 'De truc is om een kunstenaar te blijven.' De Amerikaanse auteurs Tim Drake en Chris Middleton borduren daar op voort. "Creativiteit heeft een kinderlijke openheid en optimisme over zich, een opvatting dat alles mogelijk is en dat alles kan worden gecreëerd", schrijven zij in het boek Botox voor je brein. Volgens dit duo vereist creativiteit de behoefte om er mee bezig te blijven, zoals een kind eindeloos dezelfde spelletjes kan spelen, dezelfde verhalen wil lezen en er elke keer iets nieuws in kan vinden. Kinderen experimenteren immers door te spelen.

Het kijken naar kinderen en hun manier van spelen vormt dus de sleutel naar meer creativiteit of beter gezegd het terugvinden daarvan. Creativiteit wordt gevoed door zogeheten regressieve activiteiten. Hippe reclame- en ontwerpbureaus en communicatiebedrijven hebben dat goed begrepen. Zij moedigen medewerkers aan om te spelen, zoals tafeltennis, tafelvoetbal of biljart. Ze houden onverwachte feesten, organiseren stunts of gaan samen zandkastelen bouwen.

Lekker spelen kun je zelf natuurlijk ook. Bestrijd de saaie 'adultitis' met dit ontsnappingsplan!
  • Zet iets uit je kindertijd op je werkplek: een poppetje, je geliefde dinky toy of Rubik's kubus
  • Maak droedels op alle stukjes papier die je tegen komt. Bij het droedelen krabbel je figuurtjes op papier, bijvoorbeeld tijdens het luisteren of telefoneren.
  • Zoek een reden voor een feestje en vier het: een after-holiday-arty, een picknick met collega's, een gezamenlijk ontbijt, vieren dat je samen honderd wordt of de viering van Una Giornata Particolare.
  • Maak van je werk een spel. Leo Babauta beschrijft in Work as play daarvoor de belangrijkste bouwstenen: vrijheid, opwinding, spelen met anderen en een complete onderdompeling in je taak.
  • Ga weer kleuren, plakken en kliederen. Bijvoorbeeld met behulp van het boekje Wreck this Journal van kunstenares Keri Smith onder het motto 'to create is to destroy'. Zij spoort de gebruikers van het boek onder meer aan om stickertjes te verzamelen die op fruit geplakt zitten en om met een tong vol jam over een bladzijde te likken...
"Een mens is pas helemaal mens wanneer hij speelt."
- Friedrich von Schiller

Verder lezen over spelen:

Boek: Tim Drake & Chris Middleton, Botox voor je brein. Je manier van denken bepaalt je echte leeftijd. Uitgeverij Spectrum, 2009.


Krachtige creatieve technieken
Dit is het eerste deel van een serie op Ideeënmaker over krachtige creatieve technieken. Reacties of aanvullingen? Druk op de reactiebutton (het envelopje) en mail me!

Share/Save/Bookmark

2 opmerkingen:

Peter te Riele zei

Interessant artikel, kan ik me helemaal vinden. Spel is niet voor niets 1 van de 4 basisactiviteiten in Jenaplan. Ik vroeg me af welk spel gespeeld wordt op de foto. Weet jij het?

Unknown zei

De foto is gemaakt op het centrale plein in de Marokkaanse stad Marrakech. Deelnemers aan dit spel proberen met een hengel een fles frisdrank te pakken te krijgen. Jongeren maar zeker ook volwassenen vinden dit een zeer intrigerend spel!