maandag 22 mei 2006

Als ik maatschappelijk uitvindster was...

.... Zou ik een methode bedenken om de grijzige grauwheid uit Nederland weg te werken. De lucht is vaak al somber genoeg; de muren, trottoirs, wachtruimten, fietsenstallingen en gangen dienen daar tegenwicht aan te bieden! Dus kom op met die verf, de bloembakken en graffiti-kunst, opvrolijken de boel! Wachtruimten op het station zou ik veraangenamen met prettige stoelen, vriendelijke kleuren en opwekkende muziek. Misschien zelfs ook wat planten. Met zoveel vriendelijke sfeer, dat hangjongeren en vandalen zich niet thuisvoelen. En een groot opschrift op het raam ter bemoediging van mensen die net hun trein gemist hebben: "Het leuke van de trein: er komt altijd weer een volgende."

.....Zou ik een manier uitdenken om alle ongewild alleenstaanden bij elkaar te brengen, vooral de alleenstaande ouders. Alle gescheiden papa's en mama's gun ik samen weer een nieuw leven. Nu nog een goede manier om hen te matchen voor een duurzame relatie.

....Zou ik de zieken- en verpleeghuizen onderwerpen aan een grondige make-over, zodat zorg en warmte terugkeren in de zorg. Natuurlijk zijn ze er bij bosjes, de verpleegkundigen en artsen die wél alle aandacht geven aan patiënten. Maar helaas is er op veel plaatsen ook een schrijnend gebrek aan liefdevolle aandacht, variërend van patiënten die niet op een normale manier naar de wc gebracht kunnen worden tot verwarde mensen die op een stoel vastgezet worden, zodat ze niet kunnen weglopen. Het is triest als je als patiënt zelf er achteraan moet zitten om je tanden gepoetst te krijgen of je pillen te kunnen slikken, omdat de verpleegkundigen dat nalaten.
Er moeten toch manieren zijn om je ziekbed in alle rust door te kunnen brengen, je concentrerend op de zaken die er werkelijk toe doen. Met een fijne kapster die langskomt om iedereen die dat wil te wassen en te knippen. Een masseur die schouders een fijne kneedbeurt geeft. En eigen kamers waarin je voldoende privacy hebt om je tijd met je geliefden door te brengen.

Geen opmerkingen: