dinsdag 30 mei 2006

Straatspeeldag

Het is hier in huis een vrolijke bende. Morgen is het nationale Straatspeeldag, waarbij onze straat een dag lang het speelterrein van de kinderen zal zijn. En de volwassenen grijpen die gelegenheid aan om daar ook een borrel en buffet aan te koppelen.

Onze woonkamer doet dienst als centrale voor aan- en afmeldingen, financiële administratie en voorraadopslag. Buurtbewoners lopen af en aan met schmink, tenten tegen de regen en vlaggetjes. De kinderen worden helemaal meegesleept door de organisatieperikelen en dragen dapper hun steentje bij. Ze verspreiden briefjes door de hele straat, hangen aankondigingen op lantaarnpalen dat de auto's morgen hier niet mogen parkeren en zoeken alvast verkleedkleren bij elkaar.

Verkeersorganisatie 3V0 heeft een straatspeelpakket beschikbaar gesteld met vlaggetjes, afzettape, stoepkrijt, petjes, ballonnen, snoep en nog veel meer. Dat stuwt de verbeelding tot nog hogere hoogten op. Morgen willen ze een kraam op de stoep neerplanten, die dienst doet als verdeelcentrum voor de petjes, snoepjes en de ranja.

Vanmiddag is in de tuin het bijbehorende bord beschilderd, waarop al die mogelijkheden aangekondigd staan. Ook is er een schminktafel gepland, waar kinderen zich tot clown of indiaan kunnen laten vermommen. En daar hoort ook muziek bij, zodat ze in een extravagante uitdossing optredens kunnen verzorgen. Straatspeeldag lijkt bijna nog leuker dan iedere dag gewoon buiten kunnen spelen!

Het is maar goed dat alle deelnemers aan de straatspeeldag hun financiële bijdrage al bij mij ingeleverd hebben, zodat ik de jongens ervan kan weerhouden om de kraam als winkel in te richten. Want behalve het pakket van 3VO heb ik ook de gemeentelijke vergunning ontvangen om de straat morgen te mogen afsluiten.

Verkoop is uit den boze, want anders moeten we op last van de Voedsel en Warenautoriteit volgens een voedselveiligheidsplan werken met bijbehorende hygiëne-eisen, temperatuurregistratie en afvalverwijdering. De handel in alcohol is helemaal strikt aan banden gelegd. Zo mogen alcoholhoudende dranken niet verstrekt worden aan jongeren onder de 16 jaar en die leeftijdsregel moeten we op een duidelijke en goed leesbare wijze aanduiden.

Ik heb de kinderen nog maar niet gemeld dat ook het ten gehore brengen van mechanische muziek strikt verboden is. Als de politie langskomt, zullen we onze toevlucht nemen tot trommeltjes en sambaballen....

Geen opmerkingen: