donderdag 11 mei 2006

Foute woorden

Minisupermarkt
Het is mini of het is super, maar het is niet allebei.

Winkelsluitingswet
Dat moet natuurlijk winkelopeningstijdenwet zijn, want de wet was immers bedoeld om die tijden te verruimen.

Betuwelijn
Noem hem snelle goederenverbindingslijn of iets dergelijks. De vernoeming naar een prachtig gebied dat aangetast wordt door deze goederenspoorlijn is een communicatiefout van jewelste.

Oproepingskaart
De term geeft het idee dat je iets griezeligs moet gaan doen, terwijl het een uitnodiging is om te gaan stemmen. Noem het ding dan gewoon Stemkaart.

Klachtenlijn
Alleen nog geschikt voor organisaties die klanten als enge lastpakken beschouwen, die je helaas te woord moet staan via de klachtenlijn. Dat een klacht een gratis advies is, is een cliché dat hen kennelijk toch nog steeds ontgaan is. Organisaties die wél publieksgericht willen werken, noemen dit gewoon een klantenlijn.

In memoriam: de foute kreet ‘de koffie staat klaar’
De koffiepot die al urenlang warm gehouden en daardoor ondrinkbaar wordt, is natuurlijk ook allang achterhaald door de expresso-apparaten. Een leuke nieuwe variant hoe het wél kan, zag ik in Leiden. Toen ik om 10.15 uur langs een cafeetje liep, meldde een bord op de stoep: ‘de appeltaart is om 10.00 uur de oven in gegaan.’ Kijk, dan loopt het water je al bijna in de mond.

Geen opmerkingen: