maandag 10 april 2006

Mee-Lijd-Mattheus

Nederland schijnt het land te zijn waar de Mattheus Passion van J.S. Bach het meest populair is, populairder zelfs dan in zijn Heimat Duitsland. Behalve de ministers en andere incrowd, die het jaarlijkse society-evenement in Naarden op Goede Vrijdag nooit overslaan, wil ook de massa het lijden van Christus drie uur lang op hardhouten kerkstoeltjes meebeleven.

Pasen is blijkbaar niet alleen vrolijk eieren versieren, chocolade-paashaasjes eten en bloeiende narcissen neerzetten, maar ook naar treur- en lijdensmuziek luisteren.

Muzikanten als Jan Rot en Egon Kracht bemoeien zich met het stuk en er is zelfs een meezing-Mattheus. Wat is toch de aantrekkingskracht van deze Passie? Op het eerste gezicht is het een een achttiende eeuwse musical à la Jesus Christ Superstar met viola da gamba en andere oude instrumenten. Een op muziek gezette bijbelvertelling, met strofen die zeer bekend voorkomen uit de kerkdiensten van Pasen. Een immense puzzel voor symbolenzoekers en ontcijferaars. Maar dat kan toch niet het enige zijn wat mensen zo fascineert.

Het zijn volgens mij vooral de eeuwige thema's van troost, verraad, lot, verbondenheid en menselijk tekort die zo treffen. Het koraal Wenn ich einmal soll scheiden gaat over hartverscheurend verdriet en de pijn van het afscheid nemen. Dat is voor iedereen herkenbaar. Wie verklaart dat Bach met deze tearjerker zwaar onze emoties bespeelt, geloof ik meteen. Maar de muziek, die afwisselend zwaarmoedig en licht is, maakt het allemaal toch ook weer dragelijk.

Fascinerend hoe een muziekstuk als dit de toehoorders zo in de ban kan brengen. Na afloop was de hele kerk muisstil. Alsof iedereen tegelijkertijd de adem inhield.

Een kathedraal van een muziekstuk, dat - net als een goed boek - nog dagenlang in het hoofd blijft hangen. Ik ben in ieder geval zeer onder de indruk.

Verder lezen:

Leer lenig denken

Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen. Bestel het boek direct bij Managementboek.

Mis mijn volgende artikel over ideeën niet

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn. Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

Share/Save/Bookmark

1 opmerking:

Gertjo Peek zei

"Muzikanten als Jan Rot en Egon Kracht bemoeien zich met het stuk en er is zelfs een meezing-Mattheus". Kijk maar eens op: www.polderpassie.nl
De eerste Nederlandstalige Meezing Mattheus op 31 maart te Zoetermeer.