zondag 23 april 2006

Zorg zelf voor nieuwe inspiratie

Iedereen zit wel eens op zijn werk om inspiratie verlegen. Dan kun je natuurlijk een wandelingetje gaan maken. Maar bedrijven zouden ook het krijgen van nieuwe inspiratie actief kunnen aanzwengelen. Daar hebben zij immers alle belang bij!

Enkele ideeën:

1. Een inspiratieboek
Wie een nieuwe keuken wil aanschaffen of een tuin laat aanleggen, kan bij keuken- en tuinbedrijven zogeheten inspiratieboeken doorbladeren om op ideeën te komen. Dus waarom niet iets soortgelijks op kantoor? Een groot boek met knipsels, invallen en voorbeelden van anderen, dat je kunt doorbladeren. Het kan op allerlei terreinen: best practices, tips, handige strategieën, methodes van de concurrent. Maar ook spreuken, grapjes en tekeningetjes mogen erin. Alle medewerkers worden uitgenodigd om een bijdrage te leveren.

2. Spreuken aan de muur
Hang spreuken en blaadjes uit scheurkalenders op de muur. Allerlei knipsels en foto's aan de wand mogen er ook bij. Door ze te lezen word je even op totaal andere gedachten gebracht.

3. Een stiltekamer als inspiratorium
Het inspiratieboek kun je neerleggen in een stiltekamer, waar ieder zich even in alle rust kan terugtrekken. Andere dingen die hier inspiratie kunnen bieden: fotoboeken, kleurrijke stenen, abstracte kunstwerken, een 'boom' met gekke dingen erin.

4. Een grappig schilderij of een lachspiegel
Door te lachen krijg je weer energie. Ook goed om te gebruiken als je met klanten belt. Als je mondhoeken omhoog krullen, praat je immers ook vriendelijker!

5. Een ideeënlogboek
Wie als individuele werknemer zelf inspiratie wil krijgen, kan zijn eigen ideeën verzamelen in een logboek. Voor alle losse invallen en onuitgewerkte ideeën, maar ook voor interessante observaties of treffende citaten uit artikelen.

Geen opmerkingen: