dinsdag 11 april 2006

Reisbestemming zonder rafels

Wegdromen over het Forum Romanum in Rome, het St. Marcusplein in Venetië en de Alpen, terwijl je eigenlijk in de directe nabijheid verkeert van het torentje van Balkenende en de Hofvijver.

In het Haagse Mauritshuis kun je momenteel op reis naar Italië met gastconservator Henk van Os als over-enthousiaste reisgids.

Niet dat het een origineel plan is, zo'n reis naar Italië. Vele kunstenaars gingen ons voor, vele eeuwen lang. Op de tentoonstelling 'Droom van Italië' zijn dik veertig producten van die Grand tours te zien, gemaakt in een periode die maar liefst vier eeuwen beslaat.

Italië is voor de kunstenaars het land van de grote klassieke voorbeelden, het land van oude symbolen en het land van wonderschone landschappen in de gouden gloed van de ondergaande zon. Geen enkel vuiltje of ontsierend dingetje te zien. Italië is een land zonder rafels en dat moet vooral zo blijven. Allemaal verlangens naar het eeuwige paradijs.

Het maken van afbeeldingen van zulke paradijselijke landschappen - toen schilderijen, nu foto's - is van alle tijden. De schilder Golzius beeldde zichzelf af op een tekening van een klassiek beeldhouwwerk - I was there! - net zoals wij onszelf vereeuwigen bij belangwekkende bezienswaardigheden. En ook fotoshoppen is allerminst uniek; een schilder monteerde bijvoorbeeld een paus in een schilderij van de Sixtijnse Kapel op een moment dat die paus daar absoluut niet geweest kon zijn!

De schilderijen laten vooral zien dat iedereen zijn eigen voorstelling heeft van Italië. Het is een land waar je mee kunt doen wat je wilt; iedereen schept gewoon zijn eigen beeld. En dat beeld kan ook rustig achteraf geschilderd worden. Gewoon thuis in het atelier, want 'Italië zit in jezelf'.

En daarmee verschilt de reislust van de kunstenaars van toen niet eens zoveel met de drang van de reizigers van nu om onbekende landen te verkennen. ''Reizen is naar jezelf kijken tegen een andere achtergrond".

Gezien: 'Droom van Italië' , tm 26 juni in het Mauritshuis in Den Haag

Geen opmerkingen: