vrijdag 7 april 2006

Her-namen

Het geven van een nieuwe naam aan een bestaand ding of verschijnsel levert wonderlijke effecten op. Hernamen geeft een nieuwe kijk op de zaak.

1. Suffe vrijwilliger wordt gezellig Roodkapje

Schuilt er in jou een Roodkapje die grootmoeder koekjes wil brengen? Of een chauffeur die Tafeltje-Dekje regelt? Met dit soort variaties op sprookjes prijst de Haagse instelling voor vrijwilligerswerk HOF zijn vacatures aan. Geeft toch een heel ander beeld van het vrijwilligerswerk dan het gebruikelijke zielige oude omaatjes bezoeken.

2. Slonzige wijk wordt spannende speurbuurt
Op de kaart is de buurt rond de Beeklaan in Den Haag terug te vinden als het Valkenboskwartier of Segbroek. Een buurt met weinig uitstraling, eerder een beetje slonzig. Maar noem het uitvinderswijk (alle straten dragen de naam van een uitvinder) en het krijgt ineens allure. Op de website www.uitvinderswijk.nl staan bijbehorende spannende suggesties over ontdekkingen (lopen over water). En er zijn wandeltochten bedacht langs bijzondere plekjes, zodat er veel te speuren valt. Zo is in de Galileïstraat is een plaquette te zien van Noach. Als je het goed bekijkt, vinden de websiteschrijvers, was Noach - als bouwer van 's werelds eerste megavrachtschip De Ark - zelfs de grondlegger van de internationale scheepvaart!

3. Negerzoen wordt zoen
Het woord negerzoen mag niet meer, want dat is te discriminerend. Het eiwitschuim met chocoladelaagje wordt nu verkocht als 'Zoen'. Hoe nietszeggend. Het wachten is op het veranderen van de namen van moorkoppen, zeeuwse bolussen en potgrond.

4. Tolpoort wordt kilometerbeprijzing
Van het woord tolpoort worden nog steeds mensen gillend wakker. Het woord werd daarom vervangen door kilometerheffing. Nog steeds teveel anti-reacties. Nu gaat het kabinet het opnieuw proberen met het woord beprijzing. Het idee kost kilometervretende automobilisten nog steeds geld, maar het klinkt blijkbaar stukken beter. Er ligt zelfs een nog mooiere naam in het verschiet: versnellingsprijs. Met taalvernieuwing kun je politiek bedrijven (met hetzelfde gemak maak je van het ministerie van defensie het ministerie van liefde). Maar of we daar intrappen?

Geen opmerkingen: