woensdag 7 december 2005

Tipperdetips

Grossieren in ideeën, gouden tips en best practices is heerlijk. Ik hou ervan tips te verzamelen en ze door te geven aan mensen die erom verlegen zitten. Ideeën en adviezen sleep ik overal vandaan.

Het grappige is dat je ook tips over tips en ideeën kunt geven. Een Tip Top dus. Een voorzet daarvoor:
  1. Stort je vol overgave in het verzamelen van beproefde ideeën en tips. Het past in de huidige tijdgeest om niet meer zelf het wiel uit te vinden (dat was sowieso meer iets voor geïsoleerd levende stammen in de prehistorie).
  2. Noem het hergebruik van mooie ideeën 'creatief jatwerk'. Of nog mooier: vintage.
  3. Bewaar ideeën in een ID-theek of een Ideeënbank, ook als de ideeën verder niet worden gebruikt. Ze hebben hun waarde als informatie- en inspiratiebron. Of ze kunnen in de toekomst gerecycled worden.
  4. Niet afschieten maar natschieten. Een voorwaarde voor creativiteit is dat goede ideeën niet te snel verworpen worden. Uitstel van oordeel dus. Om dit te bereiken heeft de Belastingdienst een leuke best practice: leg waterpistooltjes neer op de vergadertafel. Wie een idee de grond in boort, kan rekenen op een nat pak!
  5. Voor ideeën zijn weinig regels nodig. Een idee is per definitie spontaan.
  6. Hou een ideeënmarkt, een tipruilbeurs of stel een ID-knooppunt in.
  7. Strooi royaal tips en ideeën rond. En creëer zo een ideeënkringloop!
  8. Stop oude wijn in nieuwe zakken (en noem dat ideeënrecycling).
  9. Geef niet 10 tips, maar 9. Die 9 zijn speciaal verzameld voor dit ene doel. Er is er dus niet één bij de haren bijgesleept om tot een mooi getal te komen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het kan ook de andere kant op werken als er tien tips staan. Dan kan iemand denken 'ze hadden er nog een paar meer, maar die hebben ze voor zichzelf gehouden...'

Maaike zei

En ik was helemaal niet anoniem..