dinsdag 6 december 2005

Recycling-sint

De hoogbejaarde man met zijn rode tabberd zit weer op zijn stoomboot richting Spanje. En nu is het de vraag hoe groot de menigte zal zijn die hem volgend jaar weer op de kade zal verwelkomen. Volgens krantenberichten kalft het aantal Sinterklaasvierders ieder jaar verder af; dit jaar voor het eerst minder dan 50 procent.

Ondertussen lacht in Nederland die Amerikaanse fop-klaas steeds harder zijn bloedeloze ho-ho-ho. En dat terwijl Santa Claus een dubbelganger is van de goedgevige heilige, die Hollandse immigranten een paar eeuwen geleden naar Amerika brachten. De kerstman zoals iedereen hem kent - dat mannetje met bolle wangen, dikke buik en een stel vreemdsoortige rendieren - is in feite een ontwerp van Coca Cola. Een tekenaar van de frisdrankgigant liet zich inspireren door verhalen over Santa Claus, maar liet zijn fantasie wel erg de vrije loop. En met dat commerciële bedenksel zit nu het grootste deel van de wereld opgescheept.

Nederland en Vlaanderen zijn momenteel nog de enige landen waar het Sinterklaasfeest op grote schaal gevierd wordt. De oude Nicolaas wordt overigens nog wel in veel landen geëerd. In Griekenland is Nicolaas bijvoorbeeld de grote patroonheilige.
Maar hier in Nederland lijkt nu dus ook de Kerstman het stokje van Sinterklaas over te nemen. Bizar: onze voorvaderen exporteren Sinterklaas naar Amerika en we krijgen er een slap aftreksel voor terug. Laten we er niet aan meedoen, aan Sint-recycling.

Geen opmerkingen: