zondag 11 december 2005

Wereldwandeling van oost naar west...

...en van 'Zuideinde' naar Noordeinde

Een wonderlijke wandelroute dwars door het centrum van Den Haag.


Start route: de Wagenstraat
Chinese kappers, supermarktjes, kruidendokters en uiteraard restaurants. De Wagenstraat is tegenwoordig het hart van het Haagse Chinatown. Op de straatnaamborden staat zelfs de naam in Chinese karakters vermeld. Het Verre Oosten, maar dan vlak om de hoek in Den Haag.
Behalve de Chinezen drijven ook allerlei andere nationaliteiten hier hun nering. Kijk om je heen en zie de Afro-kapper, het Indonesische restaurant en de Amerikaanse pub. De Turkse Mescidi Aksa-moskee is gehuisvest in een gebouw, dat voorheen een joodse synagoge was.
De Wagenstraat heette vroeger Zuideinde en was net als Noordeinde en Westeinde een van de toegangswegen tot het stadscentrum. Door de aanwezigheid van het Hollandsch Eethuis, een ouderwetse sigarenzaak en een postzegelhandel blijft de Wagenstraat ondanks alle exoten ook heel 'Hagenees'.
Al toe aan een pauze? Stap even binnen bij het cafeetje Scallywags en geniet van alles wat typisch Engels is: scones, sandwiches en tea, you name it.

Aangekomen bij de Grote Markstraat, op de hoek met de Bijenkorf: loop rechtdoor, de Venestraat in.
Het oosten gaat over in het westen: geen exotische winkeltjes meer, maar de westerse grootwinkelbedrijven Bijenkorf, P & C, Miss Edith, H & M, en ga zo maar door. Bij het passeren van de Spuistraat steek je de grens tussen 'volks' en sjiek Den Haag over.

Op de Dagelijkse Groenmarkt loop je rechtdoor de Hoogstraat in.
Maison de Bonneterie met zijn grandeur, sjieke boutiques en designzaken: luxe op allerlei terreinen. Pracht en praal in alle opzichten.

Aan het einde van de Hoogstraat loop je rechtdoor naar het Noordeinde.
Galeries, antiquairs, traiteurs, boekhandels en designwinkels bepalen het straatbeeld. En uiteraard Paleis No
ordeinde, het werkpaleis van koningin Beatrix. Koninklijker (en westerser) kan bijna niet.
Van het voormalige 'Zuideinde' zijn we hier op Noordeinde beland (dat feitelijk niet naar het Noorden loopt, maar naar de Noordzee). Door alleen maar dezelfde weg te volgen, beland je daarmee van de oosterse in de westerse wereld.
Maar ook in de wereld van de upper class. Behalve van oost naar west zijn we namelijk ook van de wereld van de Hagenezen naar het gebied van de Hagenaars gelopen. Twee territoria die ondanks de nieuwe bewegwijzering van de gemeente Den Haag nog steeds grotendeels van elkaar gescheiden zijn.

Even bijkomen van de Haagse wereldreis in dit koninklijke buurtschap? Eetcafé Van Buuren op Noordeinde 90 lijkt me wel een toepasselijke plek!


NB. Er moet ook een soort Franse route te maken zijn door Den Haag. Startpunt lijkt me het Anna Paulownaplein, waar je in een zaakje Pain au chocolat kunt eten. Dan van de Laan van Meerdervoort (met het Museum Mesdag met zijn stemmige tuin) naar Noordeinde (in Parijs liggen ook dit soort paleizen, er is hier zelfs een antiekzaakje met het opschrift Antiquitées Royal...), naar Maison de Bonneterie. En dan over de Plaats (de Bistrot de la Place) via het Lange Voorhout (een soort Champs des Elysées) naar Hotel des Indes...!


Geen opmerkingen: