maandag 25 oktober 2010

De hypotheekwisseltruc - Lenig denken in drie stappen (2)


Lenig denken betekent soepeler denken en daardoor meer mogelijkheden zien en nieuwe oplossingen vinden. Maar waarom is creatief denken eigenlijk nodig? Deel 2 van deze blogserie, naar aanleiding van de verschijning van ons boek Lenig Denken, technieken voor creatieve denkkracht.

Karel klopte laatst aan bij diverse banken voor een hypotheek voor zijn nieuwe huis. Slechts één bank wilde met hem in zee gaan, maar wel met allerlei extra voorwaarden. Zo eiste de bank dat hij al zijn spaargeld overhevelde naar deze bank, hoewel de rente hier veel minder aantrekkelijk was dan de andere bank waar hij een spaarrekening had. Een ander probleem vormde de lening die zijn partner bij een andere bank afgesloten had. Karel vond de voorwaarden zo bizar, dat hij op het punt stond om de hele hypotheekaanvraag terug te draaien. Daarmee ging ook de koop van het nieuwe huis niet door, wat hem zeer aan het hart ging.

Ineens kreeg hij een geweldige ingeving. Hij besloot zijn spaargeld uit te lenen aan zijn partner, tegen dezelfde rente als de bank waar het geld tot nu toe op stond. Zijn partner kon met dit bedrag de oude lening aflossen. Zo waren ineens twee hete hangijzers verdwenen in de onderhandelingen met de bank. Ze kregen uiteindelijk de hypotheek zonder lastige voorwaarden en konden hun huis toch kopen.

Wat heeft dit met lenig denken te maken? Alles! Karel piekerde zich eerst suf over de lastige financiële voorwaarden, waardoor hij het spoor bijster raakte. Op het moment dat hij afstand nam en vanuit een helikopterperspectief naar de kwestie keek, kreeg hij zijn bevrijdende ingeving. Hij bleek diverse losse eindjes met elkaar te kunnen verbinden, waarna de oplossing vrij gemakkelijk te realiseren was.

Deze 'perspectiefwisseling' is een vorm van creatief denken, die je bewust kunt toepassen om tot veel meer en vaak betere oplossingen te komen. Dat kunnen dagelijkse vraagstukken zijn of kwesties waar je in je werk tegenaan loopt. Zeker voor mensen die met hun hoofd werken, is creatief denken noodzakelijk. Dat zal alleen maar groeien, omdat computers of robots de routinetaken steeds meer van ons overnemen.

Het bedenken van nieuwe oplossingen en het zien van nieuwe kansen, dat blijft echter mensenwerk. Daarvoor is het nodig om op een andere manier naar een probleem te kijken. Om een hele reeks gekke oplossingen te verzinnen, uiteenlopende onderdelen met elkaar te combineren of door de ogen van een ander naar je vraagstuk te kijken. Binnenstebuiten, ondersteboven of op zijn kop. Dat is lenig denken!

Verder lezen:

Dit is het tweede deel in een serie blogs over ons boek Lenig Denken in drie stappen. Deel 3 lees je op 2 november aanstaande.

Boekgegevens:
Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht

Uitgave: Van Duuren Management, Culemborg 2010
Auteurs: Rineke Rust, Marenthe de Bruijne en Sigrid van Iersel
Te bestellen bij de boekhandel, prijs 19,90 euro. Je kunt het boek ook hier aanschaffen, bijvoorbeeld om weg te geven als kerstgeschenk.Share/Save/Bookmark

1 opmerking:

Ribank doorlopend krediet zei

Leuk artikel. Inderdaad is het belangrijk om zaken vaak van een afstand te bekijken om tot goede oplossingen te komen.

groeten,

Thijs Nieuwdorp