vrijdag 22 oktober 2010

Lenig Denken in drie stappen (1): het idee


Samen met Rineke Rust en Marenthe de Bruijne van Creasense heb ik het boek Lenig Denken, technieken voor creatieve denkkracht geschreven, dat vanaf 12 november in de boekwinkel ligt. De eerste stap daarvoor was het idee zelf: een boek schrijven over creatief denken!

Hoe start je met een boek over creatief denken? Met het maken van een mindmap! Hier vind je onze antwoorden op de allereerste vragen, die daaruit voortvloeiden: waarom, voor wie, wat en hoe.

"Je hebt creatief denken nodig om je aan te passen op omstandigheden, die voortdurend in verandering zijn.”

Waarom?
Marenthe: “Iedereen kan creatief denken, maar zo weinig mensen zijn daarvan doordrongen. Mensen denken dat creativiteit alleen over knutselen, knippen en plakken gaat, terwijl dat een beperkte invulling is van dit begrip. Of ze denken dat creativiteit alleen weggelegd is voor reclamejongens of andere hippe mensen uit de creatieve sector. Met dit boek hopen we creatief denken voor iedereen toegankelijk te maken en daarmee een grote groep mensen te bereiken.”

Voor wie?
Rineke: “We hebben het boek in de eerste plaats geschreven voor professionals. Daarmee bedoelen we beleidsmakers, accountmanagers, adviseurs, teamleiders, zelfstandig ondernemers, mkb’ers, et cetera. Allemaal mensen die hun klanten blijvend willen verrassen en voortdurend nieuwe mogelijkheden willen vinden om hun resultaten te behalen.”

Marenthe: “We denken ook nadrukkelijk aan managementondersteuners, zoals medewerkers van het secretariaat, communicatie en de afdeling HRM. Bij het Nieuwe Werken krijgt het secretariaat de rol van een communicatieverkeerstoren. Van deze medewerkers wordt verwacht dat ze actief en flexibel inspelen op hun nieuwe rol. Het is zonde als je in de weerstand schiet bij dit soort veranderingen, want er is meer mogelijk dan je denkt. Daarnaast komen er steeds meer zelfsturende teams, die hun eigen beslissingen nemen. Ook zij hebben creatief denken nodig om zich aan te passen op omstandigheden, die voortdurend in verandering zijn.”

Sigrid: “Het boek is geschikt voor alle mensen die gemakkelijker oplossingen willen bedenken voor zaken waar ze in hun dagelijkse leven tegenaan lopen. De vraag hoe je werk en privéleven op een slimme manier combineert, bijvoorbeeld. Het boek is heel divers opgezet, zodat je je eigen insteek kunt kiezen.”

"Je hoeft niet meer vast te lopen omdat je maar één mogelijke oplossing weet.”

Wat?
Rineke: “Met Lenig denken bedoelen we manieren van anders denken en doen, waardoor je gemakkelijker tot andere oplossingen kunt komen. Als je flexibel denkt, kun je soepel onderwerpen van verschillende kanten beschouwen. Je kunt snel schakelen tussen logisch en meer intuïtief denken. De grote waarde is dat er ineens veel meer oplossingen mogelijk zijn. Je hoeft niet meer vast te lopen omdat je maar één mogelijke oplossing weet.”

Marenthe: “Bij Lenig denken leer je je verplaatsen in de ander, de zaken vanuit een ander perspectief te bekijken en nieuwsgierig zijn. Je denkt in kansen in plaats van belemmeringen. Hoe kan ik het anders zien? Wat is er nog meer?"

"Vaak gaat het niet om goed of fout, want iedereen leert op een andere manier."

Hoe?
Rineke: “Lenig denken begint met de wil om open te staan voor verwondering en voor experimenten. De ene persoon gaat sneller het experiment aan dan een andere persoon. Sommige technieken zijn direct toepasbaar. Andere denktechnieken moet je vaker oefenen voordat je ze soepel kunt toepassen. Naar mate je het vaker oefent, wordt het makkelijker.”

Marenthe: “Je ziet de mogelijkheden om jezelf te vernieuwen. Daarnaast ben je bereid om nieuwe ontdekkingen te doen en lol te hebben. Vaak gaat het niet om goed of fout, want iedereen leert op een andere manier. Wel heb je een dosis lef nodig. Want fouten durven maken hoort er ook bij.”

Sigrid: “Nieuwsgierigheid is het belangrijkst. Zonder deze eigenschap houdt het op. Maar het is juist heerlijk om nieuwsgierig te zijn!”


Verder lezen:
De volgende stappen voor ons boek Lenig Denken beschrijven we in de twee andere blogs. Deel 2 lees je op 25 oktober aanstaande.

Boekgegevens:
Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht

Uitgave: Van Duuren Management, Culemborg 2010
Auteurs: Rineke Rust, Marenthe de Bruijne en Sigrid van Iersel
Te bestellen bij de boekhandel en uitgever, prijs 19,90 euro.
Verschijning: 12 november 2010. Je kunt het boek alvast hier reserveren, bijvoorbeeld om weg te geven als kerst- of relatiegeschenk.

3 opmerkingen:

Remco Langeler zei

Natuurlijk heb ik jullie boek al gereserveerd! Met jou schrijverskwaliteit kijk ik uit naar het boek, want ik verwacht dat het erg fijn leesbaar zal zijn, net als je blog.
groets, Remco

Sigrid van Iersel zei

Dank je Remco! Een eer dat jij als creativiteitsexpert en trouwe bloglezer interesse hebt!

Anoniem zei

Hallo Sigrid

Je zei op Twitter dat je door mijn artikel over 'de kracht van 3 in je schrijven' geinspireerd raakte om je blog over Lenig Denken in 3-en op te splitsen.
Leuk verhaal geworden! En ook leerzaam voor aspirant schrijvers omdat je laat zien dat je de vragen: voor wie; waarom; wat etc moet kunnen beantwoorden.

Ik zet een link naar dit artikel in de LinkedIn groepen Passie ondernemers en NoFiNo (non-fictie schrijvers november).