maandag 18 oktober 2010

Hoe je geïnspireerd blijft in je werk


Je bent tevreden over je werk, maar je merkt dat je veel op routine vaart. Je schrijft je stukken of je nota’s bijvoorbeeld altijd op dezelfde manier. De inhoud en de presentatie mogen wel wat frisser. Of je aanpak mag best wat spannender worden.

Om mij heen hoor ik vaak van dit soort geluiden. De inhoud van het werk is prima, de collega’s zijn leuk, meelevend en gezellig en de manager is een stimulerende sparringpartner. Toch is de frisheid waarmee je aan dit werk begon er langzamerhand af. Je doet je taken naar behoren, maar de bevlogenheid is weg. Soms mis je net dat vleugje inspiratie dat je echt laat sprankelen.

Hoe zorg je dat je die inspiratie weer terug krijgt en dat je werk dus weer leuker wordt? Creatieve denktechnieken helpen daarbij. Denk eens aan de volgende manieren.

1. Frisse blik
Haal iemand van buiten erbij. Een zogeheten ‘frisdenker’ heeft die frisse blik die jij niet meer hebt. Zo’n persoon laat je weer met nieuwe ogen naar je werk kijken.

2. Andere vorm
Giet je werk eens in een andere vorm. Schrijf je altijd nota’s? Maak er eens een gebruiksaanwijzing van. Of giet je boodschap in de vorm van een songtekst. Vertel je onderwerp aan iemand die er nog niets van af weet en beeld het uit met gebaren.
Dat wil niet zeggen dat je je stuk ook in deze vorm moet opleveren. Maar het feit dat je op een andere manier met je onderwerp bezig bent, zorgt ervoor dat je op nieuwe gedachten komt. En met die gedachten kun je je uiteindelijke nota veel beter en creatiever maken.

3. Nieuwe verbindingen
Kies drie willekeurige woorden in een woordenboek. Zijn er manieren om deze woorden met je huidige werk te verbinden? Welke nieuwe gedachten komen er in je op?

4. Afstand nemen
Verplaats je in de toekomst. Stel je eens voor hoe je werk er over een jaar uit ziet. Uit een experiment blijkt dat proefpersonen die zich in de toekomst verplaatsen, hun taak creatiever oplossen dan degenen die zich voorstelden hoe hun leven er morgen uit zou zien. Met een verre toekomstblik neem je meer afstand. Dat stimuleert je brein om abstracter en breder te denken.

5. Onderzoekslab
Beschouw je werkplek als een onderzoekslaboratorium. Ook als je veel routinewerk hebt, kun je onderzoeken, zaken uitproberen en nieuwe dingen ontdekken. Experimenteer met een andere aanpak, stel jezelf een uitdaging of maak er een spel van. Zorg voor variatie. Vrijwel elke taak kan interessant worden als je je taken als uitdagend beschouwt.

Inspiratiebronnen
Nog meer ideeën om je werk creatiever te maken vind je in dit overzicht van inspiratiebronnen. Ook staan deze en andere tips beschreven in het nieuwe boek Lenig Denken dat ik samen geschreven heb met Marenthe de Bruijne en Rineke Rust. Het boek is te koop in de boekwinkel of online, onder meer bij Managementboek.
Verder lezen:


Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: