maandag 24 mei 2010

Drie keer creatiever op je werkplek


Ideeën kun je overal bedenken, ongeacht de plek waar je zit. Maar het helpt wel als je op een goed toegeruste werkplek zit, die je in een creatieve stemming brengt.

De omgeving waar we ons bevinden, is van cruciale invloed op onze stemming. Ga maar na: als in de feestzaal felle lampen branden en er een doordringende schoonmaaklucht hangt, loop je niet meteen met enthousiasme de dansvloer op. Geur, kleur, licht, geluiden en hoe iets voelt bij aanraking bepalen hoe we ons voelen: veilig, opgejaagd, verveeld, ontspannen of energiek. Dat gebeurt op een bewust niveau, maar veel vaker nog onbewust.

Op eenzelfde manier kun je je creativiteit stimuleren via de omgeving waarin je je bevindt, blijkt keer op keer uit wetenschappelijk onderzoek. Dus als je ideeënrijkdom wilt bevorderen, voor jezelf of voor de organisatie waarvoor je actief bent, kun je bij de keuze van je werkplek en de inrichting daar maar beter rekening mee houden.

1. Zorg voor meer denkruimte
De steenrijke oom Dagobert Duck loopt in één van de Donald-Duckstrips door zijn gigantische geldopslaghal te ijsberen om een oplossing te vinden voor een probleem. "Ik heb meer ruimte nodig voor inspiratie!", klaagt hij.
Oom Dagobert heeft gelijk. In een kleine ruimte voel je sneller opgesloten. Lage plafonds ontnemen je de lust om je situatie te willen veranderen. Geen omstandigheden om de hersenen lekker aan het werk te zetten.
Kies liever voor een open ruimte met hoge plafonds, die een meer ontspannen gevoel opleveren. Er ontstaat letterlijk meer denkruimte. Is er geen hoog plafond, dan kun je ook het plafond uitlichten met een lamp, zodat je het ruimtegevoel van een vertrek vergroot.
Hetzelfde ruimtegevoel kun je ook bevorderen met meer uitzicht. Zorg ervoor dat je vanuit je werkplek door het raam naar buiten kunt kijken of zicht hebt op de deur. Dat levert je een gevoel van ‘veilige’ vrijheid op, dat je creativiteit zal bevorderen.

2. Groen moet je doen
Bomen zorgen voor een groter veiligheidsgevoel in een woonwijk. Een groen uitzicht bevordert het herstel van ziekenhuispatiënten. En groen zorgt ook nog eens voor meer ideeën. De Texas A & M University in de Verenigde Staten hield een onderzoek naar de invloed van planten en bloemen op creativiteit op de werkvloer. Bij de (mannelijke) werknemers leverde het plaatsen van planten en bloemen 15 procent meer ideeën op. Uit een ander onderzoek bleek dat kinderen significant meer creatieve spelletjes doen als ze zich bevinden op speelplaatsen met veel groen.
De verklaring hiervoor is vooralsnog speculatief. Onderzoekers denken dat een omgeving met gezonde bomen en planten zorgt voor een oeroude kalmte, omdat het suggereert dat er voldoende voedsel aanwezig is in de naaste omgeving. Dergelijke gevoelens zorgen er kennelijk voor dat mensen behulpzamer, gelukkiger en creatiever worden.
De aanwijzingen voor de invloed van groen op creativiteit zijn echter eenduidig. Dus wil je creatieve gedachten stimuleren en je welbevinden vergroten, zet dan planten en bloemen in je vertrek. En zorg er zo mogelijk voor dat je ramen uitkijken op bomen en gras en niet op beton en stenen.

3. Kunst helpt
Moderne kunst aan de wanden van bestuurskamers of vergaderruimtes brengt mensen in een creatievere gemoedstoestand. Waarschijnlijk is dat het gevolg van visuele conditionering: doordat je kunst associeert met creativiteit, kom je in een bepaalde stemming, die tot meer ideeën leidt.
Psycholoog Jens Förster van de universiteit van Bremen vroeg proefpersonen zoveel mogelijk toepassingen van een baksteen te verzinnen, terwijl ze voor twee moderne kunstwerken zaten, die speciaal voor dit experiment ontworpen waren. Op het ene schilderij waren alle kruisjes donkergroen, op het andere schilderij waren alle kruisjes donkergroen en één geel. Zij die voor het schilderij met de ‘creatieve afwijking’ zaten, verzonnen significant meer toepassingen voor een baksteen.
Dus leef je uit met inspirerende schilderijen aan de wand van je werkplek!

Nog meer ideeën voor een stimulerende werkplek:
Inspiratiebronnen voor dit artikel
De wetenschappelijke onderzoeken waarin ik in dit artikel naar verwijs, staan beschreven in het boek 59 seconden van psycholoog Richard Wiseman. Zijn boek beschrijft talrijke toepassingen van psychologisch onderzoek in het dagelijkse leven. Susanne Piët schrijft behartenswaardige dingen over de invloed van sfeer en stemming in haar boek Moodmanagement.

Richard Wiseman,
59 seconden. Verbeter je leven in minder dan een minuut. A.W. Bruna, 2010.
Susanne Piët, Moodmanagement. Stemming maken, sturen en beheersen, Pearson Education Uitgeverij, 2009

Share/Save/Bookmark


Geen opmerkingen: