dinsdag 11 mei 2010

Spieken voor verse inspiratie

Camerameeuw, foto Straatjutten

Waar haal je ideeën vandaan voor innovatieve producten of diensten? Afkijken is een beproefde methode voor creativiteit. Ga spieken in de natuur of op straat.

Misschien zaten je kleren
na een wandelingetje door het bos eens helemaal vol klitten. Een vernuftige truc van de natuur. Met deze kleine behaarde zaaddoosjes probeert de klisplant namelijk zijn zaadjes te laten transporteren door mobiele medebewoners van het bos.

De meeste mensen proberen alleen maar deze irritante bolletjes uit hun kleren te peuteren en denken er verder niet meer aan. De Zwitser Georges de Mestral stond er in 1948 uitvoeriger bij stil. De haakjes waarmee de bolletjes aan zijn kleding bleven hangen, brachten hem op het idee voor de uitvinding van klittenband.

Het verhaal over De Mestrals uitvinding is één van de bekendste voorbeelden hoe de natuur inspiratie oplevert voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Spieken in de natuur heeft ons op vele terreinen vooruitgang gebracht. Zo brachten de brede poten van ijsberen ontwikkelaars op het idee voor schoenen, waarmee je niet wegzakt in de sneeuw.

Airconditioningsystemen zijn gebaseerd op principes van Afrikaanse termietenheuvels. De sluiting van mosselschelpen dient als voorbeeld bij onderzoek naar een nieuwe lijmsoort, waarmee een ingewikkelde botbreuk te repareren is in het waterige en zoute milieu van het lichaam. En zo zijn er nog veel meer aansprekende voorbeelden te noemen.

Afkijken en opnieuw toepassen in een andere situatie is een beproefde manier om tot innovatie te komen. Dat hoeft niet alleen een idee uit de natuur te zijn, maar het kan ook gaan om een instrument of product van een persoon uit een ander vakgebied. Dat is ook het achterliggende idee van 'straatjutten': vondsten op straat, die je inspireren tot andere toepassingen. Want dat is jutten: speuren, ontdekken, meenemen en hergebruiken.

Ook daar zijn mooie voorbeelden van. Nederlands eerste straatjutter Richard Stomp publiceerde onlangs bovenstaande beveiligingscamera, die het uiterlijk had gekregen van een meeuw. Op eenzelfde manier zou je ook een ander vervaarlijk ding op een vriendelijke manier kunnen vermommen. Op zijn website Straatjutten staan nog veel meer mooie voorbeelden.

Afkijken loont dus.
Als innovator kun je maar beter zo snel mogelijk een ommetje gaan maken.

Verder lezen:


Mis mijn volgende artikel niet
Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn.
Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

Share/Save/Bookmark


Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: