dinsdag 2 november 2010

Lenig Denken in drie stappen (3): het Nieuwe Werken

Werknemers willen hun eigen keuzes maken en hun managers verwachten dat ook steeds meer van hen. Dat vereist wel een andere manier van denken. Deel drie in een blogserie over de gedachten achter het boek Lenig denken, dat ik samen geschreven heb met Marenthe de Bruijne en Rineke Rust.
Wil jij zondagnacht nog even doorwerken
of ga je vroeg naar bed om de volgende ochtend op tijd je afspraken te halen? Check je liever thuis eerst je e-mail, zodat je daarna een stuk rustiger naar je werk reist? Kies je voor teleconferencing of voor een ouderwetse vergadering?

Als werknemer krijg je steeds meer de gelegenheid om je eigen keuzes te maken, die ten goede komen aan je persoonlijke ontwikkeling en de balans tussen werk en je privéleven. Niet meer gebonden zijn aan het regime van een negen-tot-vijfbaan levert je veel vrijheid op, maar vraagt ook om eigen verantwoordelijkheid. De grenzen tussen werk en privé vervagen. Iedereen is overal en altijd bereikbaar.

Om met al die veranderingen en informatie-overvloed om te gaan, hebben we nieuwe denkgewoonten nodig. Op school kregen we te maken met taal, rekenen en andere kennisvakken. Wat echter ontbrak, was het vak creatief denken. Zo hebben we eigenlijk maar één manier van denken geleerd: alles op een rijtje zetten, een oorzaak heeft een gevolg en omgekeerd, en een strikte indeling in goed of fout. Dat is jammer, want er zijn zo veel meer manieren van denken die ons leven praktischer, efficiënter en rijker kunnen maken. Hoe maak je een goede keus? Hoe kom je tot nieuwe ideeën? Hoe vind je bruikbare oplossingen?
Daarvoor hebben we nieuwe manieren van denken nodig, waarin het maken van eigen keuzes, kansen zien en het denken in mogelijkheden centraal staan Dat sluit helemaal aan bij het Nieuwe Werken, dat op dit moment zeer in de belangstelling staat. In het kort betekent dit dat je zelf bepaalt waar, wanneer en hoe je werkt en samenwerkt. Dat vraagt niet alleen om discipline, handige internettools en goede mogelijkheden tot samenwerking, maar ook om veel creativiteit. Lenig denken dus.


Week van het Nieuwe WerkenEen coalitie van bedrijven, overheid en Stichting Natuur en Milieu voert op dit moment de campagne Het Nieuwe Werken doe je zelf. De organisaties roepen werknemers en werkgevers op om te experimenteren met deze nieuwe manier van werken. Het hoogtepunt van de campagne is de Week van Het Nieuwe Werken, die van 8 tot en met 14 november 2010 gehouden wordt.

Verder lezen:
Boek Lenig Denken
Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht
Uitgave: Van Duuren Management, Culemborg 2010
Auteurs: Rineke Rust, Marenthe de Bruijne en Sigrid van Iersel
Prijs 19,90 euro.
Je kunt het boek aanschaffen bij de boekhandel of hier, bijvoorbeeld om weg te geven als kerst- of relatiegeschenk.
Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: