maandag 15 november 2010

Vijf manieren om lastige kwesties lenig op te lossen

Als je met een kwestie in je maag zit, kun je nieuwe oplossingen vinden door deze kwestie vanuit een andere kant te benaderen. Vijf verhalen over van lenig denken, waarbij je op een andere manier naar een bestaand probleem kijkt.
We zijn gewend om op een vaste manier naar gebeurtenissen of vraagstukken te kijken. Daardoor kun je hopeloos vastlopen. Kijk daarom eens op een andere manier naar je vraagstuk. Denk bijvoorbeeld wat er gebeurt als....

…. je het probleem omvormt tot een pluspunt?


Fietsen in Groningen vinden veel toeristen niet erg aantrekkelijk. In hun beleving moet je in de noordelijke provincie tegen straffe wind opboksen.

Maar wind is nooit alleen maar tegenwind. Creatieve Groningers bedachten daarom de ‘Windmeeritten’. Aan de hand van de windrichting wordt een fietstocht uitgezet, waarbij de fietser het gros van de tijd de wind in de rug heeft. De terugtocht geschiedt per bus. Met een fantastische omkering is het vroegere probleem nu juist de grote aantrekkingskracht, want het nieuwe motto luidt: hoe harder het waait, hoe fijner u fietst.

…. je niet boos wordt, maar bedankt?

Cabaretier Hans Sibbel vertelt in een van zijn shows dat hij als ondernemer na twaalf jaar een keer vergeten was om de btw op tijd te betalen. Dat levert hem het dreigement van een forse boete op, waar hij zich verschrikkelijk over opwindt. Hij heeft immers 144 keer maandelijks wél op tijd betaald.

Eigenlijk verdient hij een bloemetje, vindt hij. Hij heeft namelijk al die jaren laten zien dat hij enorme waarde hecht aan tijdige betaling. De Belastingdienst zou daarom tegen hem moeten zeggen: “Wat moet het u pijn gedaan hebben dat u die ene betaling gemist heeft!”

bron: cabaretshow Lebbis, Hoe laat begint het schieten? 2008

….je niet moet maar mag?

 
Joris heeft grote moeite met alle projecten die hij moet managen. Hij maakt dagelijks lange lijsten vol actiepunten, maar komt eigenlijk altijd tijd te kort. Het gevolg is dat hij kampt met een voortdurend gevoel van onvrede. Telkens komen er weer nieuwe dingen op zijn pad die hij op moet lossen of moet regelen.

Op het moment dat Joris bijna instort, besluit hij dat er iets moet gebeuren. Onder leiding van een coach leert hij stapje voor stapje op een andere manier naar een project te kijken. Ieder project levert bijvoorbeeld nieuwe ervaringen op en dus kansen om te ontdekken en te groeien.

Op het moment dat Joris niet meer denkt dat hij 'nog zoveel dingen moet doen' maar dat hij 'nieuwe dingen gaat doen', gebeurt er iets belangrijks. Het is geen verplichting meer, maar een mogelijkheid. Een andere blik op de wereld, die nieuwe energie geeft.…. je mensen vertrouwt in plaats van aan regels onderwerpt?

Op diverse plekken langs de Noordzee zijn in de zomer strandbibliotheken geopend, waarbij badgasten een dag een boek kunnen lenen. Metaalpoortjes of beveiligingscamera’s werken niet op het strand. Een identiteitskaart of een recent bankafschrift hebben badgasten meestal ook niet bij de hand.

Alle badgasten kunnen daarom op goed vertrouwen – zonder bibliotheekpasje – een boek lenen na achterlating van naam en adres. Gratis. Bezoekers zijn daar wel eens verbaasd over. “Maar ú brengt het boek toch wel terug aan het einde van de dag”, zegt de medewerker dan.

Dat werkt uitstekend, want mensen willen graag consequent zijn. Vrijwel alle gebruikers van de strandbibliotheek brengen de boeken inderdaad netjes terug. Sterker nog: het terugbrengpercentage is net zo hoog als in een gewone bibliotheek.

bron: KPMG Trust Rules, 2010

…je je vraagstuk op een andere manier oplost?

Galeriehouder Maarten de Boer wil in zijn Amsterdamse galerie tekeningen van Leo Vroman exposeren. Maar deze tekeningen zijn nogal kwetsbaar. Het Letterkundig Museum eist daarom dat de tekeningen niet aan het daglicht blootgesteld worden. De museale verlichting die dit probleem perfect oplost, kost 30.000 euro.

Oeps, probleempje. Dat is veel te duur voor De Boer. Maar het kan ook anders. Hij laat een hoofdband ontwikkelen met ledlampjes, zoals sporters en mijnwerkers die ook gebruiken. Bezoekers kunnen met hun eigen hoofdlampje rondwandelen in de verduisterde galerie. Iedereen blij!

Bron: Interview met Maarten de Boer in magazine Volgens Renate Dorrestein, 2010


Hoe kun jij op een andere manier naar je vraagstuk kijken? Wat gebeurt er als jij in je hoofd aan het fantaseren slaat over andere mogelijkheden om oplossingen te vinden?


Verder lezen over manieren om een vraagstuk anders te benaderen:


Leer zelf lenig denken

Meer ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk van pas komen.
Bestel het boek nu bij Managementboek.

Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: