dinsdag 26 januari 2010

Stel jezelf de Wondervraag

Last van een hardnekkig probleem? Stel jezelf de Wondervraag. Door een beroep te doen op je eigen verbeeldingskracht kun je tot fantastische inzichten komen.

Ik had nog nooit gehoord van de Wondervraag, maar hij bestaat echt. Het is een coachtechniek, die uitgevonden is door Insoo Kim Berg, de grondlegger van de oplossingsgerichte therapie. Bij deze techniek vraagt de coach de cliënt om gedetailleerd te beschrijven hoe zijn situatie eruit ziet als zijn probleem door een wonder geheel van de aardbodem verdwenen is. Door deze vraag verschuift de aandacht van de cliënt heel snel van het probleem naar de gewenste toekomst.

Hoe werkt de Wondervraag precies? Door een 'stel dat'-vraag te formuleren, brengt de coach zijn cliënt in een denkbeeldige situatie, waarin zijn probleem plotsklaps geheel opgelost is. Hij schetst bijvoorbeeld de volgende situatie: Stel dat jij direct na ons gesprek naar huis gaat en de dag afmaakt. Je doet wat je normaal doet en dan ga je naar bed. Terwijl je slaapt, gebeurt er een wonder. De problemen waarvoor je hier nu zit zijn verdwenen. Maar je slaapt, dus je weet niet dat het wonder heeft plaatsgevonden. Als je morgen wakker wordt, wat zullen dan de eerste dingen zijn waaraan je merkt dat het wonder heeft plaatsgevonden?

Een focus dus op de oplossing in plaats van het probleem. De cliënt kent zijn probleem al tot in den treure, maar voor de oplossing heeft hij verbeeldingskracht nodig. Daarmee richt de Wondervraag zich op de vindingrijkheid, kracht en wijsheid die mensen zelf al in huis hebben, maar waar ze op de een of andere manier geen voeling hadden of kregen. Je kunt die oplossing verbeelden in een verhaal of een tekening. Daardoor komen gemakkelijker ideeën naar boven om de oplossing daadwerkelijk te bereiken.

De Wondervraag is veel breder toepasbaar dan alleen bij persoonlijke coaching. Je kunt deze vraag namelijk ook gebruiken als een creatieve techniek om bijvoorbeeld na te denken over je eigen toekomst.

Wil je er zelf mee aan de slag? Neem twee vellen papier en potloden of ander tekenmateriaal. Teken op het eerste vel jezelf, met je probleem. Werk snel en denk er niet teveel over na.

Teken op het tweede vel jezelf na de nacht waarin het wonder is geschied. Doe dit uitgebreid en verwerk alle beelden die in je opkomen in je tekening. Waarschijnlijk moet je er eerst over nadenken, maar als je eenmaal beelden krijgt over jouw eigen Wonderdag, begin je te werken aan je eigen oplossing. Succes!


Dit is deel 6 van de serie 'De kunst van het Vragen'
Andere delen uit deze serie:

  1. De les van de briljante straatmuzikant
  2. De opmerkelijkste vragen van Postbus 51
  3. De vraag om huisdieren in een nieuw daglicht
  4. Met veel meer vragen naar huis na voorlichtingsavond
  5. De juiste vraag
Heb je suggesties voor een nieuw blog over 'goede vragen stellen?' Wat is voor jou dé juiste vraag? Of bestaan die niet? Laat het me weten door op de reactieknop te klikken en een reactie te schrijven!


Verder lezen over Wonderdag en over het slimme onderbewuste:




Leer lenig denken

Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen. Bestel het boek direct bij Managementboek.

Mis mijn volgende artikel niet

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn.
Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

Share/Save/Bookmark

2 opmerkingen:

Unknown zei

Ik lees je blogs met veel plezier, fijne schrijfstijl en inspirerend! De wondervraag gebruik ik vaak. Bij mij heet het de superman vraag.

Iris Dekker

Unknown zei

Dankjewel Iris, fijn om te lezen. Grappig dat je de Wondervraag al kent in een andere vorm!