donderdag 19 juni 2008
Soep koken van ideeënflarden
Losse ideeën, wat moet je ermee? Hierbij een recept om soep te koken van ideeënflarden.
1. Oersoep
In den beginne is er alleen maar oersoep. Een flard in je hoofd, een begin van een idee. Meer is het niet. Het is dan allereerst de kunst om die flard te vangen en vast te leggen om te voorkomen dat ie vervaagt. Veel van die flarden komen 's avonds laat binnen waaien. Een notitieblokje op het nachtkastje is een must.
2. Steviger brij
De losse flarden veranderen soms in een steviger brij, waarin je het begin van een goed idee kunt herkennen. Je intuïtie vertelt of je iets goeds te pakken hebt of niet. Dan is het de kunst om die eerste gedachten verder uit te werken en aan te scherpen. Het helpt om er met anderen in je naaste omgeving over te praten. Als je een idee onder woorden brengt, krijgt het namelijk duidelijker contouren. Al pratend hoor je meteen waar de zwakke plekken zitten. En met de feedback van vertrouwelingen kun je de volgende stap zetten.
3. Samen roeren
Daarna is het tijd om mensen erbij te halen die hun hoofd en handen aan het werk kunnen zetten om het idee verder te helpen. Hiervoor moet je je netwerk aanspreken. Het idee mag nog niet klaar zijn, want hoe meer mensen mee kunnen roeren in de soep, hoe groter de betrokkenheid. En betrokkenheid is nodig voor een breed draagvlak, want je kunt een idee zelden helemaal alleen uitvoeren.
4. Kruiden met smaakjes, geuren, muziek en beeldmerken
Het helpt om het idee in dit stadium in een concrete vorm te gieten. Een eigen look and feel geven, zou een productontwikkelaar zeggen. Filmpjes en foto's, een slogan, een songtekst, een logo: allemaal goed. Hoe meer zintuigen er aan het werk gezet worden, hoe meer het idee bij anderen binnenkomt en tot de verbeelding spreekt. Het gebruik van menselijke verhalen en humor zijn eveneens krachtige middelen om anderen mee te krijgen.
5. Een recept met een mooie naam
Er valt nog meer te putten uit de trukendoos van reclamejongens. Zo krijgt een goed idee een aansprekende naam. Ook laat het idee zich simpel samenvatten in twee of drie woorden, die eindeloos herhaald kunnen worden, net zoals Barack Obama's Yes we can.
6. Koken, doorkoken en dan opdienen
Uiteindelijk draait de verwezenlijking van een goed idee om de energie die de ideeënmaker erin wil steken. Ideeën leveren, uitwerken en uitvoeren is gewoon stevig zwoegen. "Het moet een concept zijn dat je niet meer los kunt laten, dat je ademt, eet en droomt", zegt Merien ten Houten, geestelijk vader van nu.nl en Ilse. "Als je groot wilt worden, ben je daar 24 uur per dag mee bezig."
Hoe meer enthousiasme en geloof in de kracht van het idee, hoe beter. Als de bedenker met passie over zijn idee vertelt, is de kans namelijk groot dat anderen willen aanhaken. Niets prettiger dan meedrijven op de flow, die daarbij ontstaat. Want ideeën bedenken en verder helpen is ook erg léuk!
Meer lezen over koken en gebruik van intuïtie:
Thema's:
Beeldmerk,
concept,
Creativiteit,
Flow,
Idee,
ideeënmaker,
Intuïtie,
Notitieboekje,
Passie,
Plannen maken,
recept,
Soep,
Verhaal,
Zintuigen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten