vrijdag 25 januari 2008

Een eenvoudige doch voedzame maaltijd in Almere

'Nou, dit mag dus binnenkort niet meer', zeggen raadsleden grijnzend, terwijl ze een portie aardappelgratin, gemengde groenten, een lapje varkensfricandeau en een halve vegetarische tortilla opscheppen. 'Wat mij betreft komt ze er hier niet meer in', zegt burgemeester Jorritsma, voordat ze nog een extra stukje tortilla met guacamolesaus gaat halen. 'Dan gaat ze maar voor de vergadering even bij de McDonalds zitten eten.'

Een donderdagavond in het stadhuis in Almere. De raadsleden komen wekelijks om 19.00 uur bijeen voor de Politieke Markt. Vanavond gaat het over de raadsleden zelf. Voorafgaand aan de vergaderingen kunnen de raadsleden een hapje mee prikken in het restaurant. De fractie-Molina (voormalig lid van de fracties van VVD en GroenLinks en sinds kort éénvrouwsfractie) vindt het schandalig dat de raadsleden daar niets voor hoeven te betalen. Zij heeft daarom een voorstel gedaan dat raadsleden voortaan zelf 10,50 euro neertellen als ze aanschuiven.

De serieuze journalistiek heeft weinig oog voor Almere, dat de komende jaren een enorme groeisprong doormaakt en daaraan miljoenen spendeert. Het politieke theater wordt daarentegen goed gecoverd. Vanavond belooft het volop te spetteren in het gemeentehuis. In de koffiekamer verheugt de cameraman van de regionale omroep zich op zijn veelbelovende avondklus.

Edwina Molina gaat op haar plaats zitten in de blauwe zaal voor de commissievergadering, waarin haar motie besproken wordt. Een statige vrouw met zwart kroeshaar en een grijze kuif, die een goed verzorgde indruk maakt. Op de volle publieke tribune schuift de burgemeester aan. 'Ik kom er toch maar even bij zitten', zegt ze.

Een 60-plusser heeft zich gemeld als inspreker voor deze vergadering. Hij vindt het schandalig dat de gemeenteraadsleden gratis mogen eten, terwijl bejaarden nauwelijks rond kunnen komen en in een aantal gevallen aangewezen zijn op de Voedselbank. 'De oudere mensen hebben dit land opgebouwd', zegt de man. Gesnuif op de publieke tribune. 'Pff, goed dat mijn moeder dit niet hoort', zegt een raadslid.

De raadsleden wijden geen woord aan de bejaarden en de voedselbank, maar richten hun pijlen volledig op Molina. Waarom heeft ze 'het eten uit de grote ruif' nooit aan de orde gesteld toen ze nog fractielid was van de VVD of GroenLinks? Heeft het voorstel misschien iets te maken met de 'kassakwestie', toen Molina onlangs enkele tientallen gasten wilde laten mee eten?

Molina haalt getergd uit naar haar aanvallers, vooral naar de uitvreters van de PvdA-fractie. De voorzitter probeert haar het woord te ontnemen en schakelt diverse keren haar microfoon uit, maar Molina laat zich niet stoppen. Daarop volgen chaotische taferelen vol heen- en weer geschreeuw. Toehoorders kunnen daaruit alleen nog opmaken dat alle sprekers 'respect' opeisen. Even ziet het er naar uit dat ze elkaar niet alleen verbaal te lijf gaan, maar ook elkaar aan de revers over de vergadertafel zullen trekken.

Zover komt het niet. Op het nippertje slaagt de voorzitter er in om de orde te herstellen. Bij de stemming blijkt dat geen enkele fractie enige steun geeft aan het voorstel van Molina. Alle partijen vinden de verstrekking van de 'sobere doch voedzame maaltijd' behoren tot een redelijke vergoeding voor het raadswerk. Als er iemand verspilling te verwijten is, dan is het Molina zelf, meent Leefbaar Almere. De tienduizenden euro's die gespendeerd moeten worden vanwege Molina's derde overstap in twee jaar ontneemt haar het morele recht om deze kwestie aan de orde te stellen.

Molina laat zich niet uit het veld slaan door de rest van de raad. Zij vindt het tot haar missie behoren om deze misstanden te agenderen, vindt ze. En voortaan zal ze de maaltijden uit eigen zak betalen. Dat de gemeente het geld niet wil innen, neemt ze voor kennisgeving aan.

Na afloop bergt de cameraman tevreden zijn apparatuur op. 'Dit kan ik integraal uitzenden!', laat hij triomfantelijk weten. De lokale politici komen op deze avond alweer niet van hun slechte naam af.


Geen opmerkingen: