maandag 5 april 2010

Geef jezelf een denkopdracht

Hoe meer je ergens op let, hoe meer je ergens van te zien krijgt. Een handige truc als je juist op zoek bent naar ideeën op een bepaald gebied.

Je hebt een spannend bedrijfsuitje bedacht
en je hoort ineens dat allerlei andere bedrijven hetzelfde gaan doen. Je werkt aan een nieuwe campagne voor een product en je ziet overal soortgelijke concepten opduiken. Waar je zelf op gericht bent, daarvan krijg je meer te zien.

Van dit psychologische mechanisme kun je handig gebruik maken om op nieuwe ideeën te komen. Je geeft sturing aan je eigen gedachten om resultaten te behalen. Soms heb je het doel van je creatieve actie vanzelf al strak voor ogen, soms zijn er hulpmiddelen voor nodig om gefocust te blijven. Daarvoor de volgende tips:

1. Selecteer
Neem informatie tot je die een positieve bijdrage levert aan je doel. Informatie, entertainment en overige mediaprikkels hebben een invloed op je stemming en gedrag. Daar kun je heel selectief mee omgaan.

2. Zoek een thema
Zoek een thema of een onderwerp waar je iets mee wilt en verdiep je daarin. Pablo Picasso dompelde zijn geest onder in een onderwerp of kleur. Als hij volledig opgeladen was, liet hij het even liggen. Achter zijn schildersezel stroomden de vormen en kleuren er vanzelf uit.

3. Stel een vraag
Stel jezelf een vraag en ga doelbewust op zoek. Een voorbeeld van zo’n vraag: welke verbetering kun je deze week aanbrengen in je werk?

4. Kies plaatjes
Omring jezelf met plaatjes of symbolen waar je meer over wilt weten of iets wat je graag wilt bereiken. Het eindresultaat zie je zo al voor je. Je zult kansen zien om er iets mee te doen. Als vanzelf zullen er nieuwe ideeën over ontstaan.

5. Schrijf op
Schrijf je vraag of probleem op een stuk papier. Lees deze vraag of probleem regelmatig door op ontspannen momenten en denk aan het eindresultaat.

6. Bepaal een deadline
Geef jezelf een deadline. Dat is een goede manier om jezelf te dwingen tot focus op één doel, dat je daadwerkelijk uit gaat voeren.

Kortom: door jezelf op een bepaald thema of vraagstelling te richten, krijg je daarvan vanzelf meer te zien. Als gevolg daarvan krijg je op dit gebied meer inspiratie en meer ideeën. Eigenlijk geef je sturing aan je onderbewuste en daarmee aan een ongekend potentieel. Zoals deze bekende wijsheid zegt: wat aandacht krijgt, groeit.

Welke denkopdracht geef jij jezelf vandaag?

"Man can alter his life by altering his thinking."
- William James


Manieren om jezelf een denkopdracht te geven:


Geen opmerkingen: