maandag 12 april 2010

Creativiteit is niet leuk

Foto: HagitR

Jij dacht nog wel dat creativiteit iets leuks is? Vergeet het maar.
Creativiteit betekent hard werken en levert veel frustraties op.

De gedachte dat creativiteit lollig is, is één van de meest hardnekkige misverstanden rondom dit thema. Natuurlijk snap ik wel waar die gedachte vandaan komt. Bij het woord creativiteit denken veel mensen aan vrolijkheid. Aan iets geks en onverwachts. Aan iets joligs of iets met kleurtjes. Aan iets ontspannends als een tussendoortje bij het 'echte werken'.

Het is inderdaad zo dat je enorm blij kunt worden van iets creatiefs doen. Als je iets nieuws bedenkt, komen er stofjes vrij in de hersenen die je een directe opkikker bezorgen. Om diezelfde redenen zijn brainstorms plezierig om te doen. Als de groep lekker op gang is, kunnen er ineens waanzinnig veel ideeën op tafel komen. Je raakt in een flow en krijgt daarvan een shot energie. Dat is supergaaf!

De cold turkey komt echter na de brainstormsessie. Als je alleen maar een berg losse ideeën heb verzameld, ben je mooi in de aap gelogeerd. Zeker als jij degene bent die de ideeën moet gaan uitwerken. Het echte werk begint namelijk nu pas. Een zware klus! En waar te beginnen?

Er zijn zeer veel ideeën nodig om tot een nieuwe doorbraak te komen. Dat is hard aanpoten. Creativiteit is een snufje inspiratie, terwijl de hoofdmaaltijd uit transpiratie bestaat. Het vergt bovendien veel discipline en doorzettingsvermogen als het niet meteen lukt om een oplossing te vinden.

Voeg daarbij nog een flinke portie frustratie en weerstanden, die je moet overwinnen bij anderen. Je vraagt je af of jij wel degene bent die dit moet doen. Je aarzelt of iemand wel op je werk zit te wachten. Je krijgt allerlei tegenwerpingen te horen: dat hebben we hier al zo vaak geprobeerd, maar het werkt toch niet. Je wordt gezien als degene die zonodig weer wat moet uitproberen.

Creativiteit is leuk? Vergeet het maar.
"Een mens kan nog zulke briljante ideeën hebben, zonder toewijding en doorzettingsvermogen komt er niets van terecht"
- S. Shirley

Aan de slag met ideeën en hun uitvoering:

Share/Save/Bookmark

6 opmerkingen:

Suzanne Geurts zei

Wauw, heftige post. En waar hoor, absoluut herkenbaar. Maar ik ben wel benieuwd naar je drijfveer voor deze post.. Uit eigen ervaring sprekende (op dit moment) of juist geput uit ervaringen van anderen?

Iris de Rode Ruiter zei

Ook voor mij heel herkenbaar. Al die leuke, creatieve, enthousiaste ideeën kanaliseren en er een werkbaar geheel van maken is zweten. En na de zoveelste versie met commentaar van anderen ook weleens frustrerend. MAAR als het dan uitgevoerd wordt, is het vaak weer enorm kicken en komt die creatieve flow weer helemaal op gang.

Sigrid van Iersel zei

Ik zit al dagen te broeden op een nieuw concept dat er maar niet uitkomt. Volop frustratie dus! Maar gelukkig weet ik ook dat het er uiteindelijk wel komt, dus ik heb geleerd daarop te vertrouwen. En misschien ben je dan juist wel zo blij met het resultaat.
Neemt niet weg dat het hard werken is. En zo zijn er nog wel meer misverstanden rondom creativiteit. Daar kom ik in volgende blogs nog op terug.

Walter zei

Hou maar op! Ik kreeg al meteen de pest in toen ik de kop van je log in mijn gevolgde logs zag verschijnen! Hahaha.
Het ergste van de creative mind is wel als die muurvast zit!
(Voel je waar ik sta? hihi)

Kleurrijk zei

Helemaal mee eens. Ik zit ook muurvast op het moment. dat geeft een absoluut rotgevoel. Ook ik vertrouw, maar wat ben ik ondertussen geirriteerd!

Wat mij ook altijd ergert is wanneer mensen tegen mij zeggen:'O, wat lijkt me dat heerlijk, zo lekker schilderen".
En ik weet hoe hard werken het is, met hoeveel ergernis het gepaard kan gaan.

Het bedenken van ideeen is heerlijk, dan is creativiteit puur plezier, maar het vormgeven........pppffff

Kleurrijk zei

""Zeker als jij degene bent die de ideeën moet gaan uitwerken"".

Ook heel erg. In de flow zittend lijkt het mij heel erg leuk om aan de slag te gaan. Maar dan de ellende, precies zoals je beschrijft.
En anderen overtuigen!!!!!!!!!!!!! dat is nu precies wat ik niet kan........
Ik probeer het mezelf niet meer aan te doen.