vrijdag 5 september 2008

Soepinnovaties

Soep inspireerde tot belangrijke innovaties in de voedingsmiddelenindustrie. Maar er is nog veel meer mogelijk.

De Zwitserse molenaarszoon Julius Maggi (1846-1912) bracht in 1883 het maggiblokje op de markt. Al snel volgden de eerste soepen in een pakje en het welbekende bruine flesje met kruidensaus. Hele generaties groeiden op met de veronderstelling dat je in soep, welke soort dan ook, altijd een flinke scheut maggisaus moest gieten.

De uitvindingen van Julius Maggi waren, zeker voor die tijd, geweldige innovaties. De ondernemer wilde arbeiders voedzamere maaltijden bezorgen die bovendien sneller klaar te maken zijn. Dat kwam tijdens de Industriële Revolutie trouwens goed uit. Vrouwen moesten de keuken uit, de fabrieken in.

Na de uitvinding van de pakjessoep, het bouillonblokje en de maggifles diende de volgende innovatie in de geschiedenis van de soep pas veel later aan. Cup-a-soup, een soepachtig drankje op basis van droog poeder en heet water. Het Nederlandse bedrijf Royco introduceerde Cup-a-soup al in 1972. Maar pas toen een marketingcampagne de instantsoep ging promoten als snack om de 4-uur-middagdip te bestrijden, werd de soep een groot succes.

Twee belangwekkende momenten in de soepgeschiedenis. Toch moeten er nog veel méér manieren zijn om soep - het oudste gekookte gerecht van de mensheid - te innoveren.

1. Ontbijtsoep
In China en Thailand is een noodlesoep aan het begin van de dag heel gewoon, in Marokko eten ze graag Harira als ontbijt, maar in de westerse cultuur wacht ontbijtsoep nog een veelbelovende toekomst. Een gemakkelijk eetbare en toch voedzaam soepje met vruchten en granen lijkt me voor snelle ontbijters een prima start van de dag.

2. Snoepsoep
Als toetje of als traktatie op kinderfeestjes. Een mengsel met drijvende winegums en toverballen.

3. Afslanksoep
Soep helpt bij het kwijtraken van overgewicht, als het tenminste geen roomsoepen zijn. Soep van (gepureerde) groenten levert weinig calorieën en toch een gevulde maag. Zonder de afslankindustrie toch gewicht kwijtraken, hoe makkelijk kan het zijn.

4. Het soepdiner
Soep als voorgerecht en als hoofdgerecht kennen we al, in een enkel geval is soep ook wel bekend als nagerecht. Maar heeft het al iemand aangedurfd om een compleet soepdiner te presenteren? Ik stel voor: een lichte tomaat-sinaasappelgazpacho als voorafje, een stevige soep met groenten en kaas als hoofdgerecht en als toetje een vrolijk chocoladesoepje!

Geen opmerkingen: