vrijdag 10 augustus 2007

Voorraadkastjeseten

Het idee is natuurlijk geweldig. Op de website Cooking by numbers kun je aanvinken welke ingrediënten er in je koelkast en in je voorraadkast staan. Vervolgens levert de zoekmachine het bijpassende recept. Een uitkomst, want de voorraad levensmiddelen uit de tijdelijke zolderkeuken, het opgeslagen proviand op de vliering en de ingekochte spullen op de Franse camping blijken niet compatible met de nieuwe keukenlades.

De uitwerking van dit idee schiet echter helaas tekort. Op het lijstje had ik zeker de helft van het aantal ingrediënten aangeklikt, maar toch kwam er als resultaat alleen een recept voor hash browns (geraspte gebakken aardappels). Maar daar wordt mijn voorraadkast niet merkbaar leger door! Bovendien wil ik niet allereerst van de aardappelen af, maar van de blikken ananas, potjes mosterd in diverse soorten, het assortiment bonen en flessen schenkstroop....

Vanavond ging ik dus zelf aan de slag. Met mezelf maakte ik de afspraak vandaag géén nieuwe levensmiddelen in te slaan, maar uitsluitend met het aanwezige proviand te koken. Dat bleek prima te lukken.

Mosterdsoep

Benodigdheden:
1 potje ambachtelijk bereide mosterd met dille
1/2 liter melk
1 bouillonblokje
allesbinder
1 sjalotje

Keer het potje om in de soeppan (de hoeveelheid stond gelijk aan circa 5 eetlepels)
en meng het met de melk. Breng het zachtjes aan de kook.
Voeg het bouillonblokje en het fijngesnipperde sjalotje toe.
Bindt de soep een beetje met allesbinder.


Bonensalade

Benodigdheden:
1 pot bruine bonen
1 klein blikje ananas
1 halve rode paprika
1 sjalotje
2 bolletjes gember
2 eetlepels maiskorrels
1 eetlepel balsamico-azijn
2 eetlepels slasaus
1 tl. thijm

Laat de bonen uitlekken. Voeg de kleingesneden ananas, paprika,
sjalot, gember en maiskorrels toe. Maak een dressing van balsamico-azijn,
slasaus en thijm en giet deze op de salade. Schep het geheel om.


Toen het eten gereed was, zagen we ook nog kans om een teruggevonden flesje fruitlikeur te verwerken in een drankje. Resultaat: drie stukken glaswerk en een blikje weg. En een lekkere maaltijd natuurlijk, die nog aangevuld werd met enkele restjes van gisteren.

Doelstelling voor de komende weken: nieuwe ideeën om nog van de voorraad zakjes vanillesuiker, olijven en tapenade af te komen...

Geen opmerkingen: