maandag 9 oktober 2006

Net echt

Zoeken naar je kern, je authentieke bron, je echte zelf. Gezien het overweldigende aanbod aan workshops en cursussen op dit gebied is er kennelijk een grote behoefte aan echtheid en oorspronkelijkheid.

Niet zo gek, want wat is er tegenwoordig nog echt?

Hoe je eruit ziet?
In ieder geval niet de haarkleur van vrijwel al mijn leeftijdgenotes.

Discussieprogramma’s op televisie?
Ik sprak onlangs een Kamerlid, dat te gast was geweest in een discussieprogramma van Catherine Keijl. Daarbij ging hij in debat met een vader uit Amsterdam, die zijn zoon van een zwarte school had afgehaald. Na afloop bleek dat de man noch uit Amsterdam kwam, noch vader was, maar wel een ingehuurde acteur...

Een klusprogramma op televisie?
De verbouwing is echt, zo verklapte een deelneemster ons. Maar alle mooie spulletjes die de ruimten zo sfeervol aankleden, worden na de opname weer verwijderd. (Vond ze ook niet erg, want die accessoires waren sowieso niet handig in haar kinderrijke huishouden...).

Etenswaren?
Aardbei-ijsjes hebben zelfs nog nooit kunnen knipogen naar aardbeien. Zelfs van het biologisch geteelde appeltje weten we niet of het echt is. Het appeltje zelf is echt genoeg, maar wat ‘biologisch’ precies betekent, is een rekkelijk begrip.

Een meanderend riviertje?
Waterlopen die vijftig jaar geleden rechtgetrokken zijn, worden nu weer omgebouwd tot kronkelriviertjes. Dat is beter voor de natuur, minder saai om naar te kijken en net echt.

Echte vriendelijkheid?
Het clichématige 'How are you doing today’ van Amerikanen vinden we buitengewoon onecht. (Maar ja, wat hebben we liever: onechte vriendelijkheid of echte hufterigheid?)

Belofte van eeuwige trouw?
Die van Mariska Hulscher was in ieder geval geen lang leven beschoren. Maar niet alleen Bekende Nederlanders breken binnen de korste keren hun huwelijksbelofte. In Volkskrant Magazine werden een man en vrouw geïnterviewd, die afgelopen weekeinde met elkaar in het huwelijk traden. Ze hielden heel veel van elkaar, maar hadden beiden bij voorbaat al de grootste twijfel of dit huwelijk wel levensvatbaar was.

Dus ja, het is niet gek dat we van bedrijven weer echte producten, echte mensen en echte winkels aangeboden krijgen. Hoe puurder en authentieker, hoe beter.
Echte supermarkten: C1000, geen fratsen.
Echte warenhuizen: Echt Hema
Echte vrouwen: Dove, ontdek wat echte schoonheid is
Echte slagroom : Hertog, als iets eerlijk bereid is, smaakt het altijd beter.

Geen opmerkingen: