zondag 17 september 2006

Trammetjes van Lissabon

Geen grote schilder of kunstenaar (Barcelona, Florence, Amsterdam), geen enorme landmark (Parijs), geen overweldigende historie (Rome, Berlijn) , geen hippe scène (New York), geen sprookje (Kopenhagen), geen grandeur (Wenen) of verpletterende gebouwen en paleizen (Venetië). Zelfs geen grootste nationale keuken. Lissabon heeft bijzonder weinig om goede sier mee te maken op het gebied van citymarketing.

Zo bescheiden als de Portugezen zijn (maar ondertussen wel de grootste ontdekkingsreizigers voortgebracht en een wereldrijk opgebouwd), zo bescheiden is ook Lissabon. En ondertussen heeft het alles om charmant en gezellig te zijn. Veel elegante gebouwen en winkels, prachtige uitzichtspunten en een heerlijk los mediterraan leven, oversproeid met melancholieke fadoklanken en vooral veel port.

En als hoogtepunt de bijzondere lift S. Justa en de schattige trammetjes, die zich zuchtend en steunend door de stad heen worstelen. Een rammelend minivoertuigje als stadsbeeldmerk. Over bescheidenheid gesproken.

Geen opmerkingen: