maandag 25 september 2006

Kindvriendelijk

Veel politieke partijen zetten in hun verkiezingsprogramma ineens kinderen in een centrale positie. Het is blijkbaar tot de programmaschrijvers doorgedrongen dat er véél meer gedaan moet worden om deze samenleving aantrekkelijker te maken voor kinderen (en daarmee ook hun ouders), zodat er ook meer kinderen geboren worden. Daarnaast is het ook belangrijk om te voorkomen dat jongeren ontsporen en/of voortijdig van schoolgaan. We moeten fors investeren in kracht van de jeugd, want dat is immers onze toekomst, schrijft de PvdA. En daaraan valt inderdaad niets af te dingen.

Helaas scoort Nederland laag op het gebied van kindvriendelijkheid (en daarmee op mensvriendelijkheid, vermoed ik). Op de wereldlijst van kindvriendelijke steden van Unicef staan slechts 2 Nederlandse steden, namelijk Delft en Tilburg. Een beschamend klein aantal, als je alleen al ziet dat België vele malen beter scoort.

Om onze maatschappij kindvriendelijker te maken, zijn volwassen maatregelen nodig. Maar gek genoeg denken veel politieke partijen dat het aanbieden van gratis kinderopvang wel voldoende is. Evenals het verlengen van de kinderopvang van zeven uur 's morgens tot zeven uur 's avonds. Het versterkt eerder het idee dat kinderen alleen maar ergens 'opgeborgen' moeten worden. Allerminst kindvriendelijk lijkt mij.

Maar hoe moet het dan wel? Een rijtje ideeën:

1. Meer sportvoorzieningen bij de kinderopvang, zodat kinderen niet buiten de kinderopvang om naar allerlei clubs gesleept hoeven worden.

2. Betere opvang voor kinderen die dreigen te ontsporen. De toekomst van een kind mag niet verknald worden door heen- en weer geschuif tussen instellingen of andere bureaucratische rompslomp.

3. Kinderen moeten lekker buiten kunnen spelen. Buurten moeten dus verkeersveiliger worden, met op zijn minst veilige routes naar school.

4. Minder aangeharkte ruimte en minder professionals, meer gelegenheid voor kinderen om hun eigen weg te vinden en dingen te ontdekken. Losse bladeren op straat met een minikruiwagen erbij of herbruikbaar afval vormen ideaal speelmateriaal. Dus vooral niet alles opruimen!

5. Kinderen moeten zelfstandig gebruik kunnen maken van wandel-, fietspaden en openbaar vervoer. Bij de planning van nieuwbouwwijken moet dat vanaf het begin af aan meegenomen worden. Maar ook bestaande wijken zouden heringericht moeten worden, zodat kinderen zichzelf beter en veiliger kunnen verplaatsen.

6. Huizen verdienen opritten en voortuintjes. Daar spelen kinderen graag, in afwachting van andere buurtkinderen die buiten komen spelen. Zorg ook voor bergruimte dicht bij de deur voor skeelers, skateboards en kinderfietsjes.

7. De woonkamer en/of de keuken kijken bij voorkeur uit op de straat. Zo is contact met de straat mogelijk, zowel voor ouders als kinderen.

8. Scholen verdienen beter onderhoud. Het is te gek voor woorden dat kinderen een groot deel van hun dag slijten in versleten, slecht geventileerde gebouwen met vieze wc's.

9. Meer kindvriendelijke menu's in restaurants. Er is echt wel wat leukers én lekkerders te bedenken dan het geijkte friet met kroket en appelmoes. Verzin creatieve gerechten voor kinderen, geef ze stukjes rauwkost met dipsaus, maak gerechten in kleinere porties of laat ze (desnoods) eten in omgekeerde volgorde.

10. Geen plastic weggevertjes meer, die binnen de kortste keren uit elkaar vallen. Meisjes worden kunstmatig roze gehouden met allerlei frutsels, jongens krijgen - of ze nu willen of niet - allerlei miniwapens opgedrongen. Kinderen verdienen beter.

Geen opmerkingen: