Onze school scoort zwaar onvoldoende als het gaat om communicatie met ons, de ouders. Zo luidde het zwaarwichtige oordeel van de Onderwijsinspectie in 2005. En dus heeft de school een zwaar offensief ingezet om het allemaal beter te gaan doen.
Dat hebben we geweten. De directeur, de leerkrachten en de MR overspoelen ons als stakeholders met jaarverslagen, verzoeken om financiële bijdragen, pestprotocollen, nieuwsbrieven en wat al niet meer. Heel fijn dat we nu achteraf te horen krijgen waar het onderwijsteam zich op de studiedag eigenlijk mee beziggehouden heeft, toen wij ons in bochten moesten wringen om de extra vrije dag van de kinderen te vullen!
Alsof dit nog niet genoeg is, was er ook nog een informatie-avond voor ouders over communiceren met de school. Eigenlijk was het meer een training, waarbij wij als ouders met rollenspelletjes bewust werden gemaakt van de vele valkuilen op het gebied van communicatie. Een simpele vraag die met 'waarom' begint, roept bij voorbaat al weerstand op bij je gesprekspartner. En ook al denk je een neutraal woord als 'Goede middag' te zeggen, via nonverbale signalen heeft de ander ogenblikkelijk in de gaten dat je eigenlijk denkt: 'Ik ga haar eens goed de waarheid zeggen'. Zonder meer heel leerzaam.
Het valt niet mee, goede communicatie. Ook voor de school valt er nog veel te leren. Geef je aan het begin van het jaar te kennen dat je graag meedenkt over een creatieve activiteit bij de Kinderboekenweek, krijg je een uitnodiging om versiering in de gangen op te hangen. Vond ik toch een domper voor mijn gratis beschikbaar gestelde brainstormcapaciteiten. En heb je als school een mooie website waarop de leerkracht handig kan melden waar ze in de klas mee bezig is, blijkt vervolgens dat de leerkracht zelf totaal geen kaas gegeten heeft van computers.
Gelukkig kunnen we als ouders wel volop met elkáár communiceren. Praten bij het hek is overbodig geworden (vond de school ook niet zo leuk, want het kwam blijkbaar nogal intimiderend over, zo'n kwebbelende kluwen hangouders). Nee, wij hebben tegenwoordig onze eigen oudersite om met elkaar te chatten. Hebben we ook geen last van allerlei nonverbale signalen met onbedoelde bijwerkingen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten