woensdag 6 september 2006

Den Haag Vandaag

Op de stoep van zijn ministerie van defensie staat minister Henk Kamp gezellig zijn buitenlandse gasten uit te zwaaien. Kamp is weliswaar in gezelschap van een aantal in indrukwekkende uniformen gestoken heren, maar de sfeer is toch vooral heel gemoedelijk. De dame van het afscheid nemende gezelschap neemt nog een foto met haar mobieltje. En Kamp begint losjes een praatje met enkele wild uitgedoste knullen. Als de gasten in hun auto wegrijden, loopt Kamp keuvelend weer naar binnen en verspreiden de toekijkende mensen zich weer.

Dit tafereel mag dan nog enige bekijks trekken, niemand ziet dat vlakbij het Tweede Kamergebouw Jack de Vries in een olijk gesprek verwikkeld is. Balkenendes belangrijkste politieke adviseur hangt op een ouderwetse oma-fiets en maakt grappen met een bekende.

Op het Plein houdt LPF-Kamerlid João Varela een lang betoog voor een camera. Het is te hopen dat de televisieredacteur flink snijdt in de opnames, want Varela staat enorm te stuntelen. Al is het Plein overvol met mensen die van de buitenlucht genieten, niemand kijkt naar hem om. Zijn optreden als 'Ster op het ijs' heeft van hem geen landelijke beroemdheid gemaakt. Er is zelfs geen interesse van de gebruikelijke 'hangjournalisten', die op deze prachtige middag ook even de zon opzoeken.

Politici en hun adviseurs lopen in Nederland nog steeds 'in het wild' op straat. Na 11 september 2001 leek dat te veranderen, maar politiek Den Haag lijkt weer de oude ontspannen omgangsvormen en gebruiken opgepakt te hebben. Het is nu wachten totdat Piet Hein Donner op zijn fiets langskomt.

Geen opmerkingen: