dinsdag 30 augustus 2011

Speeltijd, teamtijd en Googletijd


Ben je ook heerlijk ontspannen teruggekomen van vakantie, vol inspiratie en nieuwe voornemens? Voor je het weet zit je weer in je dagelijkse routine en is dat geïnspireerde gevoel snel verdwenen. Wat nu?

Op vakantie had je alle tijd om je open te stellen om nieuwe indrukken op te doen, te spelen, boeken te lezen, te mijmeren, rond te dwalen, je grenzen te verleggen met spannende sportactiviteiten of lekker te eten.

Dat kun je in je eigen leef- en werkomgeving ook doen: door er bewust tijd voor in te plannen. Denk eens aan:
  • Herinnertijd: Leg voorwerpen uit je vakantie op je werkplek: foto's, het boek dat je in je vakantie las, de wandelkaart. Misschien heb je lavendel gekocht in Zuid-Frankrijk of een ander lekker geurtje opgeduikeld. Zet het neer op je werkplek. Deze dingen prikkelen je brein en voeren je daarmee direct terug naar je vakantie, inclusief de ontvankelijke en ontspannen stemming waarin je je bevond.
  • Teamtijd: Organiseer een after holiday-bijeenkomst met je team, die je aankleedt met passende hapjes en drankjes. Veel mensen gebruiken hun vakantie voor reflectie en het opdoen van nieuwe inspiratie. Wat heb je op je vakantieadres gezien, gehoord, geproefd of ervaren, dat je inspireert? Wat is bruikbaar voor jullie werk?
  • Speeltijd: Maak komende week tijd vrij om te spelen of iets anders te doen dat je inspireert. Beslis pas kort van te voren wat je gaat doen. Dat is misschien iets dat je sinds je kindertijd niet meer ondernomen hebt en wellicht in je hart nog steeds leuk vindt, zoals vliegeren of skaten. Of doe iets dat je op afgelopen zomer op je vakantieadres ondernomen hebt.
  • Tijd voor nieuwsgierigheid: Plan een afspraak met jezelf waarin je gaat doen wat je zelf leuk vindt. Ga alleen en vul naar jouw behoefte. Ga bijvoorbeeld minstens twintig minuten wandelen zonder voorbedacht plan. Zet je zintuigen wijd open en volg je eigen nieuwsgierigheid. Besteed aandacht aan wat je tegenkomt.
  • Googletijd: Plan één middag in de week op je werk voor je eigen plannen of ideeën. Zet je telefoon en computer uit en werk minstens twee uur aan wat jij leuk vindt. Op deze manier volg je de 'Googlemethode' waarbij medewerkers twintig procent van hun werktijd mogen besteden aan hun eigen projecten.
  • Leertijd: Boek een workshop of conferentie. Denk ook aan het bezoeken van een bijeenkomst buiten je vakgebied. Zo blijf je jezelf nieuwe inspiratie geven.
  • Kunsttijd: Hang een nieuw kunstwerk aan de wand of verwissel diverse kunstwerken van plaats. Je kijkt op die manier weer met nieuwe ogen naar je werkomgeving.
  • Eettijd: Organiseer een inspiratiediner of een appeltaartontbijt voor je collega's of je naasten. Gezamenlijk eten zorgt voor een ontspannen sfeer, waar al snel nieuwe ideeën opbloeien.
Wat doe jij om je inspiratie na de vakantie vast te houden? Laat het weten in de reactie.


Nog meer inspiratie?
Leer lenig denken
Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen.
Bestel het boek nu bij
Managementboek.

Share/Save/Bookmark

1 opmerking:

peterter zei

Mooi lijstje met ideeën dat teams kan inspireren om een vliegende start te maken na een zomervakantie bijvoorbeeld maar ook om de sfeer op te frissen. Verdiend navolging.

Peter