Je kent deze types vast wel in je omgeving (of misschien ben je het zelf!): mensen die aan de lopende band nieuwe ideeën verzinnen. Ze hebben enorm veel verbeeldingskracht en zorgen voor veel speelsheid en energie.
Pratend over een creatief persoon bedoelen we meestal dit soort mensen die veel originele en vaak wilde ideeën spuien. Toch zijn zij zeker niet de enige personen, die creativiteit inbrengen in een team. Behalve ideeënbedenkers heb je ook denkers, ontwikkelaars en uitvoerders nodig, die een idee handen en voeten geven en het plan in de wereld zetten.
We hebben allemaal onze natuurlijke voorkeur voor een of twee van deze rollen, maar duidelijk is ook dat de een niet zonder de ander kan. Je kunt wel eindeloos peinzen over de optimale formulering van je uitgangsvraag, maar dan kom je niet verder met je concept. En een doener die alleen maar bezig is met de uitvoering, ziet vaak elementen over het hoofd die het concept origineel en beter passend hadden kunnen maken.
Een goede verheldering van je uitgangspositie is in ieder geval noodzakelijk voordat je van start gaat. Dat valt nog lang niet altijd mee, was een van mijn leerpunten op de CREA Conference van afgelopen week. We kregen de opdracht om een toren te bouwen van een krant, papieren tape en een plastic bekertje. Het team dat de hoogste toren neerzette, had gewonnen.
Ons team begon meteen ijverig steunpilaren te rollen van de krant en de stukken op elkaar te zetten. Onze toren stond het snelst overeind en we waren ook als team als eerste klaar. Zo snel, dat we nog 2,5 minuut over hadden. Helaas konden we niet meer verder bouwen omdat ons materiaal op was. De andere teams waren ondertussen nog volop aan het plakken en streefden ons met hun torens ruimschoots voorbij.
Achteraf bleek dat onze groepen niet toevallig op deze manier samengesteld waren. Op basis van een eerder gemaakte test van Foursight bestond ons team uit mensen die vooral voor de uitvoering gaan. En dat klopte: we waren zonder enig plan meteen van start gegaan. Een ander team had eerst overleg gepleegd en nog eens een nieuwe start gemaakt toen het eerste idee niet bleek te werken.
Het ideale team bestaat zowel uit verhelderaars (clarifiers), ideeënbedenkers (ideators), ontwikkelaars (developers) en uitvoerders (implementators); dat is me door deze ervaring meer dan duidelijk geworden. Als je meer aandacht besteedt aan de voorbereiding en verheldering van de vraag en vervolgens heel veel ideeën bedenkt, kun je veel verder komen bij de ontwikkeling van het plan en de uitvoering daarvan. Dat had ons vast een hogere toren opgeleverd.
Slimme vragenstellers, inventieve ideeënbedenkers, handige ontwikkelaars en krachtige uitvoerders: ze kunnen niet zonder elkaar. En ze hebben stuk voor stuk het hele scala aan creatieve vaardigheden nodig om hun rol optimaal te vervullen. Weet dus wat voor een type je zelf bent en zoek de rest erbij voor je team.
Meer blogartikelen over CREA 2011:
Verder lezen over creatieve teams:
1 opmerking:
Mee eens dat een ideeënbedenker het niet alleen kan. Toch denk ik dat bij veel mensen de flow van creativiteit geblokkeerd is. Misschien omdat ze teveel naar dat kritische stemmetje in hun hoofd luisteren. Je kunt in ieder geval veel kanten op bij kunststof productontwikkeling, productieontwikkeling in 3D, etc. Moderne technieken geven veel mogelijkheden voor ongebreidelde creativiteit.
Een reactie posten