Afzondering en rust zijn de belangrijkste voorwaarden om nieuwe ideeën te krijgen. Sta je zelf dus toe om de dagdromen en trakteer je brein op een rustpauze.
Mozart zei dat hij zijn beste ideeën kreeg als hij helemaal alleen was. Bijvoorbeeld als hij in een koets zat, of een wandelingetje maakte na een goede maaltijd of ’s nachts wanneer hij niet kon slapen. Dan hoorde hij plotseling spontane passages, die hij zo uit kon schrijven. Albert Einstein lag midden op de dag naar het plafond te staren om te luisteren wat er in zijn hoofd gebeurde.
Inspiratie begint als een zintuiglijke ervaring in de vorm van een flard, een voorstelling of een visioen. Deze inspiratie krijg je meestal niet achter je bureau, maar op onverwachte momenten: als je je hond uitlaat, op de fiets of tijdens een schoonmaakkarweitje. In een moment van rust lijken dit soort ingevingen spontaan binnen te komen zonder dat je er moeite voor hoeft te doen.
Dat je juist in deze omstandigheden ineens het antwoord weet op een lastig probleem, komt omdat je in ontspannen toestand gemakkelijker vaste patronen kunt loslaten. Je hersenen zijn aan het werk met eerder opgeslagen informatie en proberen allerlei nieuwe combinaties uit. Dit proces noemen we incubatie. Je geeft eigenlijk je brein de tijd om op een vraagstuk te broeden, terwijl je ondertussen wat anders doet.
Als je meer en betere ideeën wilt krijgen, moet je dus meer incubatietijd inbouwen, oftewel zorgen voor meer rust. Dat doe je zo:
1. Sluit je af
Sluit jezelf regelmatig af van de buitenwereld, want creativiteit bloeit op in afzondering. Wanneer er rust is, kun je jezelf focussen op je eigen gedachten of mijmeren. De belangrijkste eigenschap van creatieve mensen is het vermogen om zich af te zonderen, meldt Leo Babauta, schrijver van het blog Zenhabits.2. Doe een dutje
Het lijkt contraproductief, maar onderzoek toont aan dat mensen productiever en doortastender worden naar een dutje. Een tussendoorslaapje getuigt niet van luiheid, maar is juist nuttig om je creativiteit te bevorderen.3. Leg je vraagstuk in de week
Zit er geen deadline aan je project en heb je geen enkele inspiratie? Leg het hele plan een poosje weg. Je hersens zullen het niet belangrijk vinden en er weinig acht meer op slaan. Het idee kan ondertussen gisten in het diepere, onbewuste deel van onze geest, waarover we minder controle hebben. Door de druk op een project op deze manier te verlagen, bestaat de kans dat het in je onderbewuste juist tot wasdom komt en dat de kurk van de fles gaat.4. Ga een blokje om
Als je een drankje haalt bij de koffieautomaat of een blokje om gaat, kun je zomaar verrast worden door een bruikbare ingeving. Laat je onderwerp dus even liggen en ga regelmatig even lopen. Een wandelingetje is een ideale manier om je hoofd helder te krijgen, een soort vakantie voor je hoofd."Legs are the wheels of thought."Verder lezen:
G.K. Chesterton
- Helpt het slimme onderbewuste jou aan een goede oplossing?
- Wacht voor het beste resultaat
- Inspiratie nodig? Ga ijsberen
Bloggers, die voortborduren op dit blogartikel:
Meer inspiratie?
Sigrid van Iersel (Verhaallijnen, Den Haag) is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij is auteur van de boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein en ontwikkelaar van het online trainingsprogramma Excelleren met Ideeën.
3 opmerkingen:
Mijn hersenen zijn er getuige van. Ik doe dit regelmatig en ze varen er wel bij. Kan me in dit verhaal helemaal invoelen (zoals een kinestheet als ik dan doe). Bas Haring zei het tijdens TedxRdam: sometimes you have to be an island and disconnect. Juan Felix.
dat citaat ga ik even stelen van je. fijn stuk!
Ik kan het alleen maar beamen. Soms moet je er even helemaal tussenuit. Kortstondig de verbinding verbreken om tot rust te komen en alle indrukken te kunnen verwerken.
Gewoon van harte aanbevolen!
Een reactie posten