maandag 2 november 2009

Van Idee naar I Do (1): hoe je ideeën uitvoert

Een grote verzameling ideeën zegt weinig als je er daarna niets mee doet. Hoe kom je van ideeën bedenken en vastleggen naar ideeën uitvoeren?

Stel: je hebt dagelijks nieuwe ideeën en mooie plannetjes. Je legt ze vast in notitieboekjes, mindmaps, memorecorders en moodboards, zoals eerder genoemd in dit blogstukje over het bewaren en vastleggen van ideeën. Ideeën verzinnen en vastleggen is voor jou geen enkel probleem. Maar vervolgens blijven die ideeën veilig opgeborgen in jouw notitieboek. Ideeën laten opborrelen is voor jou blijkbaar een stuk gemakkelijker dan een idee bij de kop pakken en tot leven wekken.

Je bent bepaald niet de enige. Veel mensen blijven liever dagdromen dan in actie te komen. Toch zijn er manieren om meer te doen met je ideeën. Zodat je op zijn minst weet of je idee wel levensvatbaar is.
  • Leg je idee in de week. Naar de uitvoering van sommige ideeën moet je toegroeien. Aan de ene kant wil je het idee uitvoeren, aan de andere kant heb je tijd nodig om aan het idee te wennen. Laat het een poosje op de achtergrond van je gedachten sudderen. Zo wen je aan het idee en rijpen de plannen voor de uitvoering. Net zolang tot dat je klaar bent om het echt te gaan verwezenlijken. 
  • Begin gewoon. Pieker niet over de juiste start, maak gewoon een begin met je idee. Het hoeft niet een compleet uitgewerkt hemelbestormend plan te zijn voordat je het uit kunt voeren. In veel gevallen kun je later wijzigingen of verbeteringen aanbrengen. Wie begint komt op gang. En al snel volgen dan meer ideeën hoe je de rest kunt uitvoeren.
  • Visualiseer. Sluit je ogen, praat in jezelf en stel je voor hoe jouw idee tot leven komt. Het helpt je om je idee concreet te maken. Haal het beeld heel helder en concreet voor ogen en maak er zo mogelijk een filmpje van, dat je voor je ogen afspeelt.

"Als ik componeer, heb ik altijd een schilderij voor ogen. Daar werk ik naar." - Ludwig von Beethoven

  • Maak je idee kleiner. Kleine ideeën zijn net zo goed als grote ideeën. Je hoeft niet meteen de hele wereld te veranderen! Pak gewoon één ding aan of hak je idee in een aantal kleine stukjes. Je hersenen willen succes ervaren. Ze houden van een gevoel van afronding. Zorg ervoor dat je dit regelmatig kunt doen.
  • Houd vol! In volharding ligt het succes. Neem je iets voor en houd je eraan. Iedere dag weer. Neem Julie Powell, een 30-jarige New Yorkse, mislukt als romanschrijver en gezegend met een suffe kantoorbaan. Zij geeft haar leven een nieuwe impuls door een jaar lang alle 524 recepten uit het beroemde kookboek van Julia Child te bereiden en daarover te publiceren op een weblog. Dat weblog wordt erg populair, Julies kookkunsten worden langzaam maar zeker beter. Haar inzet maakt het verschil. Julies lotgevallen vormen één van de twee levensverhalen, die verfilmd zijn in de komedie Julie & Julia van Nora Ephron.

Van Idee naar I Do
Dit is het eerste deel van een mini-serie over het uitvoeren van ideeën. De andere afleveringen vind je hier:

Verder lezen:

Meer inspiratie?

Sigrid van Iersel (Verhaallijnen, Den Haag) is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij is auteur van de boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein en ontwikkelaar van het online trainingsprogramma Excelleren met Ideeën.

Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

4 opmerkingen:

karin r. zei

wilde het al meteen zeggen: begin gewoon. en wees niet bang. als iets niet helemaal werkt, begin je opnieuw. zie het niet als een project dat moet slagen maar als een experiment. je mag zijwegen nemen als de hoofdweg geen doorgang heeft.

Geri Meftah Art zei

Met kleine stappen en een boel doorzettingsvermogen. Door niet te verwachten dat je het snel "krijgt".
Door te hopen en plezier te beleven aan het doen, ook al levert het niet altijd iets op.
Groeten van Geri

Unknown zei

Dank voor jullie mooie aanvullingen. Durf fouten te maken en uit te proberen, da's inderdaad ook belangrijk!

Amuse zei

Geweldige reflectie! Alle twijfel over het nut van het herkauwen, parkeren, in de koelkast bewaren, etc. van mijn idee, is als sneeuw voor de zon weg. Niet bang zijn voor je eigen creatieve proces. Zijwegen zijn prima, lekker experimenteren. En heel belangrijk: plezier beleven ondanks dat het wellicht niets oplevert. Dit alles leidt tot de geboorte van Amuse op het web.