dinsdag 3 november 2009

Van Idee naar I Do (2): Praat over je ideeën

Ideeën hebben meer kans om daadwerkelijk uit tot leven gewekt te worden als anderen kunnen meedenken.

Laatst kreeg ik een opdracht een journalistiek concept te bedenken, waarin levensverhalen een belangrijke rol spelen. Ik had diverse ideeën hoe ik dit uit kon werken, maar toch kwam ik er niet uit. Het plan 'klopte' niet; er zaten te veel haken en ogen aan de uitvoering. Het hield me zelfs 's nachts uit mijn slaap.

Vlak voor de deadline hield ik een sessie met vijf andere communicatiespecialisten. We bespraken de knelpunten en de ideeën begonnen te stromen. Nadat ik nog twee andere mensen gesproken had over de mogelijkheden, was het plaatje ineens compleet. Bijna in één ruk kon ik daarna het complete plan op papier zetten. Dat had ik alleen nooit voor elkaar gekregen.

Praat daarom met anderen over je ideeën. Andere mensen kunnen je helpen om andere mogelijkheden te zien waar jij niet aan denkt. Het is vooral zinvol om te praten met mensen die een heel andere blik op de wereld hebben dan jij. Dat levert sneller resultaten op.

Daarnaast is er nog een belangrijke reden waarom praten belangrijk is. Ideeën die alleen nog maar in je hoofd zitten, bestaan meestal uit een paar losse gedachten en vage beelden. Door deze flarden onder woorden te brengen, wordt het idee een stuk concreter. Al pratend krijgt een idee vorm en inhoud. Dat is de kracht van taal.


"Good ideas come from brilliant people. Brilliant ideas come from conversation."
- Anoniem

Van Idee naar I Do
Dit is het tweede deel van een mini-serie over het uitvoeren van ideeën. Dit zijn de andere afleveringen:Meer inspiratie?

Sigrid van Iersel (Verhaallijnen, Den Haag) is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij is auteur van de boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein en ontwikkelaar van het online trainingsprogramma Excelleren met Ideeën.

Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

Geen opmerkingen: